GE: milliárdos gázturbina-üzlet Algériában

Vágólapra másolva!
Még 18 százalékkal növeli meg Algéria energiatermelő kapacitását a Algírtól 700 km-re keletre, El-Tarf tartományban épülő új erőmű. A Koudiet Eddraouch nevű, 1200MW teljesítményű erőműhöz a GE Energy 635 millió euró (csaknem 1 milliárd dollár) értékben szállít F-osztályú gázturbinákat. A 2011 végén üzembe helyezendő erőmű Kelet-Algéria gyorsan növekvő energiaigényének kielégítésében nyújt segítséget. Az Algériában jelenleg működő gázturbinák mintegy 70 százalékát a GE szállította.
Vágólapra másolva!

Az algériai Shariket Karhaba Koudiet Eddraouch Spa villamosipari vállalat a GE-nek, és annak konzorciumi partnerének, a spanyol Iberdrola Ingenieria y Construccion műszaki kivitelező vállalatnak ítélte oda a Koudiet Eddraouch erőmű megépítésére szóló szerződést. Ezen túlmenően, a GE egy 20 évre szóló karbantartási és alkatrész-ellátási szerződést is aláírhat.

Az új energiatermelő létesítmény, a régió egyik legnagyobb kombinált ciklusú erőműveként járul hozzá Algéria elektromos áram iránti igényének kielégítéséhez, mely az Elektromos Gázszabályozási Bizottság szerint évente több mint 7 százalékkal nő. Az Energiagazdálkodási és Bányászati Minisztérium szerint az ország gazdasági növekedésével párhuzamosan Algéria energiaigénye 2010-re eléri a 14 000 megawattot.

A GE a GE Energy franciaországi gyárában, Belfortban tervezi legyártani a Koudiet Eddraouch erőműbe szánt F-osztályú gázturbinákat. A GE korábban már szállított F-osztályú technológiát algériai projektekhez a 1227 megawatt kapacitású Hadjret En-Nouss erőműhöz és 800 megawatt kapacitású Skikda erőműhöz.

"Nagyon örülünk, hogy a mi technológiánkat választották ehhez a projekthez, mely jelentős szerepet játszik majd Algéria jövőbeli energiaigényének kielégítésében - mondta Ricardo Cordoba, a GE Energy Nyugat-Európáért és Észak-Afrikáért felelős elnöke.

A GE jelenleg is üzemelő F-osztályú gázturbinái világszerte túllépték a 23 millió üzemórát, melynek köszönhetően a GE vezető szerepet tölt be a csúcstechnológiát alkalmazó F-osztályú gázturbinák helyszíni üzemeltetésében. A GE a gázturbinák jelentős részét magyarországi gyárában szereli össze.