Az OMV "aláaknázza a Nabuccót"

Vágólapra másolva!
A magyar és az osztrák kormány döntései is felelősek azért, hogy az uniós Nabucco-projekt alulmaradni látszik az oroszok által támogatott Déli áramlat gázvezetékkel szemben - legalábbis egy amerikai szakértő szerint.
Vágólapra másolva!

Az osztrák kormány és az OMV olaj- és gázipari vállalat azáltal, hogy csatlakozik az orosz Déli áramlat gázvezetékprogramhoz, aláaknázza a rivális, az Egyesült Államok által is támogatott, EU-féle Nabucco-projektet - állapította meg Vladimir Socor amerikai Közép-Európa-szakértő.

A kutató a Jamestown Alapítvány elemzésében, a Eurasia Daily Monitor című kiadvány keddi számában azt írta: az OMV szóvivőjének állásfoglalása - miszerint "a Nabucco első számú prioritás marad" - ugyanolyan mentegetőzés, amellyel a bolgár kormány is él azóta, hogy 2008 februárjában szakított a Nabucco-projekttel, és a Déli Áramlat mellé állt.

A kutató megjegyzi, hogy az OMV-t hagyományosan közeli, mondhatni informális viszony fűzi az osztrák kormányhoz. A küszöbönálló osztrák-orosz kormányközi megállapodást - azt, hogy a Gazprom célba vehette Ausztriát - az tette lehetővé, hogy a magyarországi szocialista kormány előzőleg csatlakozott a Déli áramlathoz, 2008 februárjában a felek Moszkvában aláírták a kormányközi megállapodást. A kormánnyal szemben a magánkézben levő Mol viszont kitart a Nabucco mellett - írta Vladimir Socor.

A Gazprom azzal csábította el az osztrák kormányt és az OMV-t, hogy kibővíti a baumgarteni terminált, amely a szárazföldi Európa legnagyobb gázelosztó központjává válhat. A kutató szerint az OMV egyszerre három módon is veszélyeztetni látszik a Nabucco-projektet: megnyitná Ausztriát a Déli áramlat előtt; beengedné a Gazpromot az eredetileg a Nabucco-vezetékhez szánt baumgarteni terminálra; végül megosztaná a Nabucco-vezeték kapacitását a Gazprom orosz vállalattal.

Ausztria szándékai éppen a Nabucco stratégiai célját aknázzák alá, tudniillik azt, hogy csökkentsék Európa függőségét az oroszországi gáztól. Vladimir Socor ugyanakkor megállapította: a Nabuccót szorgalmazó amerikai álláspont gyengéje, hogy Washington kizárta az iráni gázforrást, amelyre pedig eredetileg alapozták a Nabucco ellátását.

A Jamestown Alapítvány kutatója egy korábbi elemzésében úgy foglalt állást: a Déli áramlat projekt - mivel több évtizedre meghosszabbítva tovább erősíti a Gazprom eddigi dominanciáját - aláaknázza a fogadó országok energia- és általános stratégiai biztonságát.