Nem tudják, mitől gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Jelentősen gyengült kedden a forint árfolyama a bankközi devizapiacon. Délután fél ötkor 248,65/75 forintot ért egy euró, szemben a hétfői 245,30/40 forinttal. Reggel 247,20/30 forintról indult a kereskedés, a nap során elérte a 249,20 forintos értéket is - ez pedig már jelentős, másfél százalékos elmozdulást jelent.
Vágólapra másolva!

A forgalom ugyanakkor nem volt komoly, az árfolyamot kisebb üzletek is képesek voltak alakítani. A kereskedők némileg értetlenek: a nemzetközi piac alakulása a forint esetében is inkább erősödést indokolt volna. Az immár bizonyosnak látszik, hogy a 240 forintos technikai küszöb áttörése egyelőre elmarad, még a kísérletre is jócskán várakozni kell.

A kedd a dollár erősödését hozta világszerte, így aligha meglepő, hogy a gyengélkedő forinttal szemben is sokat javult: az amerikai deviza árfolyama délután 160,10/20 forint volt - május közepe óta nem járt 160 forint felett, hétfőn 157,05/15 forint, de még reggel is 158,60/70 forint volt.

A bankközi forintpiacon a kéthetes MNB-aukció alakulása határozta meg a rövidebb lejáratú kamatok szintjét. Míg reggel még elképzelhetőnek tűnt, hogy amennyiben a "fölös" pénzek bekerülnek az MNB-be, a kamatszint megközelíti, eléri a 8 százalékot, a vártnál kevesebb lekötés ismét fordított a trenden, és a kamatszint visszatért az elmúlt hetekben megszokottá vált alacsony értékekhez, az O/N kamat 7,50/60 százalék.

Távolabbi lejáratokra ugyanakkor már a monetáris tanács legközelebbi ülése - illetve annak várható kamatdöntése - a meghatározó: a piac újabb kamatemeléssel kalkulál, a jelek szerint megkezdődött a negyed százalékpontos kamatemelés beárazása.