Jól húznak a jövedéki adók

Vágólapra másolva!
Az üzemanyagár emelkedése csak a benzin forgalmát vetette vissza, a dízeleladások még növekedtek is. Több adó folyt be a dohánytermékek után is, az alkohol viszont gyengébben teljesített - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az év első harmadában 411 milliárd forinttal gyarapította a vám- és pénzügyőrség (VP) a költségvetés bevételeit. Míg egy éve mintegy 50 milliárddal, 2006 április végén 120 milliárddal volt kevesebb a kasszában.

Az üzemanyagok után január-áprilisban 2,1 milliárddal többet fizettek, mint tavaly ilyenkor. A benzin szabad forgalma kissé csökkent, ám a gázolajé 5,35 százalékkal bővült, vagyis az üzemanyag drágulása a benzinforgalmat veti vissza - a szállítási tevékenység erősödése maga után húzza a gázolajeladásokat.

A dohánytermékeknél április végén 93 milliárdos jövedéki bevételt regisztrált a VP, 22 milliárddal többet, mint tavaly ilyenkor. Februárban a nagyobb adóra való felkészülés (azaz a spájzolás) dobta meg az eladásokat, akkor több mint egyharmaddal bővült a forgalom.

Az alkoholfélék és a sör fogyasztása stagnált, illetve visszaesett: ezen a címen több mint 600 millióval mérséklődtek a jövedékiadó-befizetések.

A regisztrációs adó mérsékelten ugyan, de nőtt: a befizetések durván egymilliárddal fejelték meg a tavalyit. Az első négy hónapban 61 256 személygépkocsit vontak regisztrációs adóigazgatási eljárás alá (az egy évvel korábbinál csaknem kétezerrel többet).