Tovább gyengül a forint

Vágólapra másolva!
Tovább gyengül a forint, az eurót hétfőn délelőtt kilenc órakor 248,25/35 forinton jegyezték a budapesti bankközi piacon, szemben a péntek délutáni 247,10/20 forinttal. A hétvégét 247,80 körül töltötte az árfolyam, innen az európai nyitáskor 247,25-ig is erősödött a forint, majd gyengülni kezdett.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő piaci devizák általában is árfolyamvesztésnek vannak kitéve, az értékpapír-piacokon eluralkodott negatív hangulat és a devizapiacokon az inflációs aggodalmak miatt erőt vett kockázatkerülési hajlam következtében.

Az ázsiai és az amerikai tőzsdék veszteséggel zártak a magas olajár és az amerikai gazdasági gyengülés újabb jeleinek hatására. Ez megadta az alaphangot az európai nyitáshoz is.

A feltörekvő piaci devizákat megterheli a török líra árfolyamvesztése is. A líra a politikai bizonytalanság miatt gyengült, miután Törökországban eljárás indult a kormányzó párt betiltására.

Az euró 0,22 százalékkal 1,58 fölé emelkedett a dollárral szemben az európai nyitás után. A dollárt a budapesti bankközi kereskedelemben 157,00/10 forinton jegyezték hétfőn kora délelőtt, szemben a péntek délutáni 156,00/10 forinttal.