Világszerte tüntetnek a drága benzin miatt

Vágólapra másolva!
A magas üzemanyagárak miatt tiltakoznak a fuvarozók számos országban: Spanyolországban a benzinár-emelkedést ellensúlyozó kormányzati lépéseket követelnek. Chilében a dízeladó ellen sztrájkoltak, bár pénteken egyezségre jutottak a kormánnyal akciójuk befejezéséről.
Vágólapra másolva!

A latin-amerikai országban a jelentések szerint több ezer kamionos kezdett sztrájkot kedden, Spanyolországban viszont 50 ezer kamion állhat le vagy dolgozik lassított ütemben a független szállítmányozók pénteken elhatározott "meg nem határozott ideig tartó" sztrájkja következtében, de a cél 300 ezer szállítmányozó leállítása. Hétfőn várhatóan további 70 ezer szállítmányozó csatlakozik a sztrájkhoz.

Indiában a lakosság hajt végre akciókat: utakat állnak el, vonatok közlekedését akadályozzák már második napja, tiltakozásul az üzemanyag árát emelő kormány ellen.

A kereskedők számos városban bezárták üzletüket a tiltakozó akció keretében. Ázsiában egyébként az elmúlt napokban már több országban megmozdulásokkal fenyegettek. Így például Malajziában, ahol a kormányzat jelentősebb mértékű drágulást hagyott jóvá, követve Indonézia, Tajvan, Srí Lanka példáját.

Indiában a drágítás 10 százalékos volt, azaz csak töredéke a nyersolaj 40 százalékot elérő globális idei drágulásának. A költségvetések terhére a benzin árára rakodó adó jellegű terheket Indiában a helyi kormányok 2-5 százalékkal tudják csak mérsékelni.