Nagyot zuhant a forint

Vágólapra másolva!
Délután három óra körül "összeomlott" a forint árfolyama a bankközi kereskedelemben. Az eurót négy órakor 247,10/30 forinton jegyezték, szemben az előző délutáni 242,60/70 forint után, ami 1,88 százalékos forintgyengülés.
Vágólapra másolva!

A dollárt a budapesti bankközi kereskedelemben 157,55/75 forinton jegyezték, az előző délutáni 156,00/10 után, és a forint a régió összes valutájához képest gyengébben zárt.

A forint már az előző napinál gyengébb árfolyamon nyitott, majd a nap folyamán folyamatosan gyengült. A délutáni kilengés aztán 248,60-ig vitte el az árfolyamot, majd "lecsendesedett".

Geszti Pál az árfolyam összeomlását technikai tényezőkkel magyarázta. A piacon a kereskedők elérkezettnek látták az időt az erősödő forintra nyitott opciók "bedöntésére", miután Jean-Claude Trichet EKB elnök tegnapi nyilatkozata az EKB kamatszigorítását valószínűsítette, ami a forint/euró árfolyam csökkenésének megállásához vezetett. Ezt követően a kereskedők a forint erősödési ciklusának végét érezve Hackman stop loss akcióval egyszerre minimalizálták veszteségeiket, így valutánk 248,60-ig zuhant. Ezzel a forint erősödésére játszó nyitott opciókat zárták. Az euró/dollár árfolyam szinte egyik pillanatról a másikra ugrott 1,5600 alatti szintről 1,5700 közeli szintre.

A veszteségminimalizáló (stop loss) opciólehívások lavináját értesülések szerint a jegybank és a Pénzügyminisztérium közötti nézeteltérésekről napokkal ezelőtt a londoni Cityben indult híresztelések, valamint a Gyurcsány-kormány jövőjét elemző találgatások is segítettek beindítani - mondták kereskedők.

Közvetlen összefüggésben nem áll a sem a gyenge GDP-adattal, sem a vártnál magasabb amerikai munkanélküliséggel, azonban a kereskedőknek jó oka volt rá, hogy az opciók zárását megindítsák.

A kötvényhozamok ugyanakkor óriási mértékben emelkedtek a Trichet-beszéd óta, mivel a piacnak "tartania kell" a hozamkülönbözetet az euró- és a forintbefektetések között. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet csütörtökön azt mondta, "nem biztos, de lehetséges", hogy a bank a következő, júliusi kamatértekezletén "esetleg kis kamatmozdulatot tesz", erre az euró erősödni kezdett.

Míg az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki 10 éves kötvényaukciója még 8,43 százalékos átlaghozamot eredményezett, a másodpiacon a tízéves hozam ehhez képest már 8,75 százaléknál jár. Két nap alatt a hozamok mintegy 40 bázisponttal erősödtek.