Nagyot buknak a román nyugdíjpénztárak

Vágólapra másolva!
Több mint 30 millió eurót veszíthetnek majd a romániai magánnyugdíjpénztárak, amelyek szerződést kötöttek olyan, körülbelül egymillió ügyféllel is, akiknek a társadalombiztosítási járulékszámlájuk üres.
Vágólapra másolva!

Romániában tavaly vezették be a hárompillérű nyugdíjrendszert. Ennek második pillérét a kötelező magánnyugdíjak képezik, amellyel minden 35 és 45 év közötti fiatal alkalmazottnak rendelkeznie kell. Vagyis az újítás abból áll, hogy az említett korosztályba tartozó dolgozók nyugdíjjárulékának egy részét ezentúl a magánnyugdíj-pénztárak kezelik.

Az embereknek lehetőségük volt, hogy maguk válasszák ki azt a biztosítót, amelyre rábízzák az eddig állami kasszába folyósított pénzük egy részét. Tavaly szeptembertől januárig tartott az első beiratkozás időszaka.

Négy hónap állt a piaci szereplők rendelkezésére, hogy minél több ügyfelet toborozzanak maguknak. A biztosítók számos ügynököt foglalkoztattak.

Csakhogy utólag kiderült: a több mint négymillió beiratkozott dolgozó közül majdnem egymillió személynek a nyugdíjjárulék-számlája üres. A biztosítók azt feltételezik, hogy a legtöbb esetben a vállalatok mulasztottak el eleget tenni munkáltatói kötelezettségüknek.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap szerint az egymillió személy után a biztosítók 34 millió euró veszteséggel számolhatnak. A nyugdíjpénztárak vezetői azonban a lapnak elmondták: számítottak arra, hogy a beiratkozottak egy része gyakorlatilag "nulla hozzájárulással" csatlakozik a rendszerhez. Remélik, hogy a következő időszakban lassan feltöltődnek az üres számlák is. Az új rendszer bevezetésével ugyanis fény derül arra, hogy mely munkáltatók nem folyósítják az alkalmazottak után fizetendő járulékot, így a rájuk nehezedő nyomás nőni fog - olvasható a lapban.