Nagyon rá kell kapcsolni a klímaharcban

Vágólapra másolva!
Fokozni kell a globális felmelegedés elleni küzdelemre fordított erőfeszítéseket, a jelenlegi fejlődési pálya ugyanis nem fenntartható - állítja a Nemzetközi Energia Ügynökség. Az IEA szerint legalább 45 ezer milliárd dollárt kéne környezetbarát, megújuló energiaforrások és technológiák fejlesztésére fordítani az évszázad közepéig, ami körülbelül háromszorosa az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi teljes gazdaságának.
Vágólapra másolva!

Az összegből 27 ezer milliárd dollárt a fejlődő országoknak kellen korszerűsítésre fordítani, amelyek 2050-re várhatóan az üvegházgáz-kibocsátás kétharmadáért lesznek felelősek. Az IEA szerint - éves szinten 3,3 százalékos globális gazdasági növekedést feltételezve - a föld országainak nemzeti össztermékük 1,1 százalékát új technológiákra kell költeniük, ha valóban meg akarják felezni a széndioxid-kibocsátást 2050-re. A gazdaságilag legfejlettebb államok és Oroszország környezetvédelemért felelős miniszterei a múlt hónapban fogalmazták meg az évszázad közepéig szóló tervet.

"Azonnali cselekvési tervet és technológiai átmenetet vezetnénk be, eddig ismeretlen mértékben" - fogalmaz a szervezet ügyvezető igazgatója. "Nagyon fontos lenne egy új globális technológiai forradalom beindítása, amely teljesen át tudná alakítani energiatermelési- és fogyasztási szokásainkat" - mondta Tanaka Nobuo. Az ügynökség a széndioxid-tárolási és készletezési technológiák nagyobb használatát, a megújuló és a nukleáris energiaforrások fejlesztését és az energiahatékonyság javítását szorgalmazza.

Évente 32 atomerőmű

Az IEA körülbelül 1400 új atomerőmű megépítését javasolja a következő jó 4 évtizedben (ez évente átlag 32 darabot jelent), emellett évente átlag 35 széntüzelésű és 20 gáztüzelésű erőművet kellene építeni a planétán. Szélturbinából évente 17 ezer új egységre lenne szükség.

A szervezet egyúttal figyelmeztet, változtatás nélkül a CO2-emisszió több mint kétszeresére, 130 százalékkal emelkedhet, az olajfogyasztás pedig 70 százalékkal bővülhet addig. Mindennek valószínűleg drámai hatása lenne a föld éghajlatára, 3,6-4,2 százalékkal megemelve az átlaghőmérsékletet, szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárást okozva. Megvalósulásuk esetében viszont jócskán, mintegy negyedére esne a világ olajfelhasználása.