Trichet megállította a forint erősödését

Vágólapra másolva!
Megállította a forint erősödését az EKB-kamatdöntést követő "héja" nyilatkozat a budapesti bankközi devizapiacon. Délután négy órakor 242,60/70 forinton jegyezték az eurót, szinte megegyező árfolyamon a szerda délutáni 242,65/80 forinttal.
Vágólapra másolva!

A forint még erős lendülettel nyitott csütörtökön, részben a jó áprilisi ipari termelési adatoknak, részben régiós hatásnak köszönhetően. Az EKB kamatdöntését követően elhangzott nyilatkozat azonban új helyzetet teremtett.

Az EKB változatlanul 4,0 százalékon hagyta irányadó kamatát. Utoljára tavaly júniusban emelt kamatot 25 bázisponttal. Az EKB ezzel a döntéssel az infláció kordában tartására helyezte a hangsúlyt, az eurózóna egyes tagországaiban tapasztalható gazdasági lassulás ellenére is. Az eurózóna fogyasztói árindexe májusban 3,6 százalékkal emelkedett éves bázison, ami a legmagasabb az euró 1999-es bevezetése óta.

Jean-Claude Trichet EKB-elnök lehetséges elkövetkező kamatemeléseket említő és a piacok által erőteljes hangvételűnek ítélt nyilatkozatát követően az euró jelentős árfolyamnyereségre tett szert a dollárral szemben. Az árfolyam 1,5400 alatti szintről 1,5560-ig szökött fel. Az euró a jennel szemben is 1,30 százalékos nyereségre tett szert. Ez komoly fordulatot jelent, hiszen az euró éppen gyengülőben volt a dollárral szemben a gyenge német ipari megrendelések hatására.

A dollárt 156,00/10 forinton jegyezték csütörtök délután a budapesti bankközi piacon, a szerda délután 157,20/30 forint után.

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki aukcióján magasabb túljegyzés mellett 43 bázisponttal emelkedett a 10 éves államkötvény hozama. A másodpiacon a Trichet-beszéd után a 10 éves kötvények hozama további 15 bázisponttal emelkedett, és hasonló hozamemelkedés következett be rövidebb lejáratokon is.