Nem emelkedik az inflációs cél

Vágólapra másolva!
Nem valószínű a magyarországi inflációs cél emelése, sőt ha egyáltalán módosítják, inkább csökkentés várható, áll az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég új elemzésében.
Vágólapra másolva!

A 4cast nevű, pénzügyi intézményeknek - köztük jegybankoknak - makro-előrejelzésekkel szolgáló londoni elemző csoport véleménye szerint bizonyos piaci aggodalmakat keltettek a magyar pénzügyi vezetők részéről elhangzott azon nyilatkozatok, hogy az inflációs cél ügyében nem lesznek "dogmatikusok".

Az elemzés szerint a ház több piaci kapcsolata "elkezdte annak lehetőségét mérlegelni", hogy a jegybank és a pénzügyminisztérium nem a jelenlegi, 3 százalékos inflációs cél emeléséhez készíti-e elő a talajt.

A 4cast londoni elemzői ugyanakkor nem gondolják, hogy "megvan a kockázata a status quo megváltoztatásának"; sőt szerintük inkább a jelenlegi cél lejjebb vitelének lehetőségét érdemes vizsgálni.

Az elemzés szerint az inflációs cél emelése sem az MNB-nek, sem a pénzügyminisztériumnak nem hozna hasznot. A jegybank elvesztené hitelességét, a minisztériumnak pedig még nagyobb közadósság-számlát kellene állnia a hosszú távú kamatok emelkedése miatt.

Más nagy londoni házak mindazonáltal az inflációs cél rendszeres túllépését is fontos hitelességi kérdésnek tartják.

Meg kell őrizni a hitelességet

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport nemrégiben kiadott pénzügypolitikai előrejelzése szerint például ha a magyarországi infláció 2009-ben is a cél felett lesz, az azt jelentené, hogy a magyar jegybank négy egymást követő évben túllépi célszintet, ami már hitelesség-vesztési kockázattal jár.

A ház alapeseti forgatókönyve szerint ezért folytatódni fog a magyarországi pénzügypolitikai szigorítás, és az idén 9 százalékon tetőzik a jegybanki kamatszint. A GS londoni elemzői mindazonáltal az utóbbi hetek forinterősödése nyomán elismerték, hogy e prognózisra - legalábbis a cég által jósolt további gyors kamatemelési sorozat időzítésére - lefelé mutató kockázatok hatnak.

A 4cast londoni elemzése szerint ugyanakkor a piacok régóta elfogadják, hogy Magyarország rendszeresen túllépi az inflációs célt - ugyanez érvényes az euróövezeti jegybankra (EKB) is -, és a pénzügyminisztérium tudja, hogy a cél tartalmaz valamelyes rugalmasságot külső sokkok esetére.

Így nem szükséges emelni a célt azért, hogy legyen valamilyen pótlólagos mozgástér; ez a mozgástér most is megvan, érvelnek a 4cast londoni elemzői.

A ház szerint inkább a cél csökkentését érdemes megvizsgálni. Ha Magyarország komolyan gondolja az euróövezeti csatlakozást, akkor csökkentenie kell inflációs célját, közelítve azt az EKB 2 százalék alatti céljához, ugyanúgy, ahogy Szlovákia tette a csatlakozás előtti években.