Felfelé nyitott a BUX

Vágólapra másolva!
Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 40,44 pontos emelkedéssel, 22 259,44 ponton nyitott csütörtökön, ami a legutóbbi, szerdai záró értékéhez képest 0,18 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szerint a kereskedés elején ereszkedő árfolyamok várhatók, ám délután nem zárható ki egy kisebb pozitív korrekció, amennyiben napközben kedvező hírek vagy makrogazdasági adatok látnak napvilágot.

Az elemző elmondta, hogy több frontról várhatók piacbefolyásoló információk. A befektetők leginkább a pénzügyi szektorral kapcsolatos újabb hírekre figyelnek, de emellett fontosak lehetnek az Egyesült Államokban megjelenő makrogazdasági adatok, valamint a Bank of England és az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése is. Hozzátette, hogy kamatváltoztatás egyik banktól sem várható, de az ülést követő kommentárok fontos üzeneteket tartalmazhatnak a piacok számára.

Nyugat-Európa csökkenéssel nyitott

Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok enyhe eséssel kezdtek a két nagy központi bank kamatdöntése előtt.

Az elemzők azzal számolnak, hogy az EKB 4,0 százalékon tartja az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, és a Bank of England (BoE) sem változtat az 5,00 százalékos kamatszinten.

A TeliaSonera részvényei több mint 6 százalékkal emelkedtek azután, hogy a France Telecom vételi szándékát jelentette be az észak-európai távközlési cégre.

A nyersolaj árának a hordónkénti 122 dolláros szintre történő süllyedése és egyes fémárak esése lefelé nyomta az energetikai és a bányaipari cégek jegyzését.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója a nyitás után fél órával 0,13 százalékos csökkenéssel 1312,27 pontnál tartott. Az index szerdán is esett 1,3 százalékkal.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 4 pontos nyereséggel kezdett, de fél óra múlva 5,0 pontos veszteségben volt.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 11 pontos nyereséggel indult, de fél óra múlva 8,7 pont volt a vesztesége.

Párizsban a CAC-40 több mint 2 pontos nyereséggel nyitott, de fél óra múlva 6,3 pontos csökkenésben volt.

Negatívban zárt Japán

A tokiói értéktőzsde fő mutatója 0,65 százalékkal esett csütörtökön a zárásra, mivel a nyersolaj árának esése kedvezőtlenül befolyásolta a Mitsubishi Corp. és más kereskedőházak jegyzését. A bankok papírjai is süllyedtek az amerikai pénzintézeteket övező, esetleges leminősítésük miatti aggodalmakra. A japán államkötvények hozamának emelkedése is rontotta a részvénypiaci hangulatot.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója csütörtökön 94,45 pontos, azaz 0,65 százalékos eséssel 14 341,12 ponton fejezte be a napot. Szerdán 226,40 pontos, azaz 1,59 százalékos nyereséggel 14 435,57 ponton zárt, 5,70 százalékkal alacsonyabban az év véginél.