Megkétszerezte profitját a Lukoil

Vágólapra másolva!
Több mint megkétszerezte profitját az első negyedben az orosz LUKOIL, Oroszország legnagyobb magánkézben lévő olajtársasága: 3,16 milliárd dollárra, összhangban az elemzői várakozásokkal. Egy évvel korábban csak 1,30 milliárd dollár volt az adózott eredmény.
Vágólapra másolva!

A bevételek 25,084 milliárd dollárra nőttek a negyedben, az elemzők ennél egy kicsit jobbat, 26,30 milliárd dollárt vártak. Egy évvel korábban a bevétel 15,74 milliárd dollár volt.

A LUKOIL tavalyi éves adózott eredménye 7 százalékkal nőtt 2006-hoz képest és meghaladta a 8 milliárd dollárt, a növekedés az olaj és gáztermelés együttesét nézve 1,6 százalékos volt, miközben az ágazat kibocsátásának növekedése Oroszországban tavaly 2,4 százalékot ért el.

Az idén ennél jóval dinamikusabb, 5-7 százalék közötti lehet a termelés növekedése, mivel új kitermelési körzetek lépnek be. Tavaly 96,6 millió tonna volt a vállalat nyersolajtermelése (a teljes oroszországi 491,5 millió), a földgázé 16,4 milliárd köbméter.

A LUKOIL a Mol egyik fő nyersolajszállítója, 2005 elején kötöttek ötéves szerződést évi ötmillió tonna olaj szállítására. Az orosz cégnek több mint hatvan benzinkútja is van Magyarországon.