Bankügynökké válnak a postások

Vágólapra másolva!
Néhány napja már ajánlják a levélkézbesítők és a postafióki alkalmazottak a nyugdíjasoknak az Erste Bank és a Magyar Posta közös folyószámláját. Az ajánlatot elfogadóknak nyugdíjuk felét továbbra is kézbesítik, a postások pedig jutalékot kapnak a szerződésekért.
Vágólapra másolva!

A Posta Nyugdíjszámla vezetésével egy vagy két nyugdíjas bízhatja meg a postásokon keresztül az Erste Bankot, ha legalább az egyikük nyugdíja a folyószámlára érkezik. A számlatulajdonosoknak a postások havonta egyszer, az általuk megválasztott napon díjmentesen házhoz viszik nyugdíjuk legfeljebb 50 százalékát.

A nyugdíj fennmaradó részét pedig bankkártyával felvehetik és levásárolhatják, átutalhatják vagy leköthetik a nyugdíjasok. A számlához kapcsolódó bannkkártyával az Erste Bank pénzkiadó automatáinál kedvezményes díj mellett - 0,45 százalék + 45 forint helyett 0,40 százalék + 40 forintért - lehet kézpénzt felvenni.

A postai alkalmazottak egy-egy új ügyféllel kötött szerződésért 1000 forint, a számla használata estén újabb 1000 forint jutalékot kapnak.

A számla vezetéséért havi 199 forintot, a bankkártyáért évi 990 forintot kell fizetni. Az első évi kártyadíjat azonban az augusztus közepe előtt szerződést kötő ügyfeleknek elengedik. A számlához díjmentes telebank- és sms-kártyaőr szolgáltatás jár. A közüzemi díjak csoportos átutalásáért tranzakciónként 50 forintot, a kártyáról történő készpénzfelvételért pedig a többi Erste-kártyánál alkalmazott díjat kell fizetni.

Ez azt jelenti, hogy átutalási és készpénzfelvételi díjak nélkül a számlahasználat egy hónapra vetített díja 280 forint, öt közüzemi átutalással együtt pedig 530 forint.

A nyugdíjszámlához hitelkeret is igényelhető. A számlavezetők legalább 25 ezer, legfeljebb 500 ezer forint, ám a havi nyugdíjnál nem nagyobb összegű hitelt vehetnek fel. A hitel kamata 22,45 százalék, teljes hiteldíjmutatója 26,69 százalék. A 75 év feletti számlavezetőknek a hitel felvételéhez kezes is szükséges.

Évi 100 ezerrel kevesebb nyugdíjat visz a posta

Szűts Ildikó, a Magyar Posta vezérigazgatója a számla bevezetésének szükségességét azzal indokolta, hogy évente 100 ezer fővel csökken az olyan nyugdíjasok száma, akik postai kézbesítéssel kérik nyugdíjuk kifizetését. A Posta Nyugdíjszámla bevezetésével azonban komoly esélyét látja, hogy a postai szolgáltatások keretében tartsák meg ezen ügyfelek jelentős részét. Az Erste Bank és a posta az idei év végére 20-25 ezer, öt éven belül 200 ezer nyugdíjasszámla megnyitásával számol.

A Magyar Posta vezérigazgatója a sajtótájékoztatót követően azt is megemlítette, hogy a társaság idei éves bevételi terve 180 milliárd forint. Ebből 55 milliárd forint várhatóan pénzügyi szolgáltatásokból származik, melyből mintegy 2 milliárd forintot tesz ki az Erste banktól varhatóan kapott jutalék.

A posta által kínált banki szolgáltatások jelenleg 326 fiókban érhetőek el on-line és 2300 helyen off-line. A postákon banki szolgáltatásokat igénybe vevők száma túllépi a 200 ezer. A betétek és befektetési jegyek állománya elérte a 100 milliárd forintot. Emellett személyi kölcsönt, hitelkártyát és jelzáloghitelt is kínál az Erste Bank és a posta.

Papp Edit, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy tovább bővítik a két cég együttműködését, és hamarosan mikrovállalati számlacsomagot is kínálnak majd a postahivatalokban.