Tetszik az olajár az OECD-főnöknek

Vágólapra másolva!
A kőolaj szárnyaló ára világos jelzés a fogyasztók és a gazdaság felé, hogy zabolázzák meg üzemanyag-fogyasztásukat - mondta Angel Gurria, a gazdaságilag legfejlettebb államokat tömörítő szervezet feje. A vélemény bizonyosan vitákat gerjeszt majd egy olyan időben, amikor növekvő infláció és gazdasági lassulás kíséri az olaj drágulását, miközben az olajcégek rekord profitokat termelnek.
Vágólapra másolva!

Katasztrofális hatásai lennének annak, ha csökkentenék az üzemanyagok adóját, vagy egyéb támogatást nyújtanának a fogyasztáshoz - idézte Gurriának az OECD rendes éves találkozóján elmondott szavait a BBC. Mivel a magas ár csökkenti a keresletet, a vezető szerint ez önmagában jó válasz a magas árak problematikájára. Ráadásul mindez összefügg a globális fölmelegedés, és a pazarló energiafelhasználás problémájával is.

Kedden az EU pénzügyminiszterei is elvetették az adócsökkentés lehetőségét. Sőt, egyes európai országokban, és Brüsszelben is vannak olyan törekvések, hogy inkább emeljék az üzemanyagok adóját. Brüsszel a gázolaj adótartalmát növelné, a brit kormány pedig a nagyfogyasztású gépkocsikra vetne ki plusz terheket.

Az OECD tagországai a klímaváltozás és a hitelválság kérdéseiben is igyekeznek egyetértésre jutni. A legfontosabb ügy a szervezet asztalán a globális gazdaság lassulása, és az energiaköltségek emelkedése. Az üvegházgáz-kibocsátás csökkentése érdekében tárgyalnak a nukleáris energia nagyobb részarányáról és a bioüzemanyagok témájáról is, ahogyan a vállalati zöld technológiák szerepét is vizsgálják.