Simor: még mindig 3 százalék a cél

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem adta fel 2009-re a 3 százalékos inflációs célt, noha a leírt inflációs alappálya szerint jövőre 4,2 százalék lehet az éves infláció, 2010-ben pedig 3 százalék, miközben jelentős felfelé mutató kockázatok jelentkeznek - felelte Simor András, a jegybank elnöke, az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülése után újságíróknak.
Vágólapra másolva!

A monetáris politika a következő 5-8 negyedévre tud hatni, azaz 2009 második fele illetve 2010 első fele közötti időszakra, így a monetáris tanács döntéseivel ennek az időszaknak az inflációs pályáját képes befolyásolni - mondta Simor András.

A jegybank arra törekszik, hogy már 2009-re minél közelebb vigye a tényleges inflációt a jelzett 3 százalékos célhoz - fűzte hozzá az MNB elnöke.

"A kormány részéről nem érzékelek nyomást arra, hogy az augusztusban, amikor közösen napirendre tűzzük az új középtávú inflációs célt, a világpiaci energia- és agráráremelkedés miatt felfelé módosítsunk a 3 százalékos mértéken, de nem szabad ezt a kérdést dogmatikusan felfogni" - fogalmazott az elnök.

Annál is inkább, mivel a világ mértékadó jegybankjai már 2009-ben teljesíteni kívánják az általuk kitűzött inflációs célt, sőt némileg lejjebb vitték a célkitűzéseket - jegyezte meg.

Simor András példaként hozta fel az Európai Központi Bankot, amely jövőre 3 százalék helyett 2 százalékos inflációt tűzött ki, s kissé hosszabb távra hasonló programot adott meg a cseh jegybank is.