Eladják a prágai repteret

Vágólapra másolva!
Csehország eladja a prágai repülőtér száz százalékát - döntött tegnap a Topolánek-kormány a Napi Gazdaság információi szerint.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminisztérium várakozásai szerint a leendő stratégiai partnernek több mint 100 milliárd cseh koronát (kb. 1000 milliárd forint) kellene fizetni a Správa Letiste Praha légikikötőért. A kabinet egyben megbízta Miroslav Kalousek pénzügyminisztert, hogy kezdje meg a privatizációs tanácsadó kiválasztását.

A CTK hírügynökség információi szerint a tanácsadó kiléte az év végéig válik ismertté. A CTK máris jelezte a várható érdeklődőket: a tavaly 1,1 milliárd korona (11 milliárd forint) nettó nyereséget elért repülőteret megvásárolná a bécsi Flughafen Wien, a német Hochtief Airports, a frankfurti Fraport, a francia Aéroports de Paris, az ausztrál Macquarie Airport, a spanyol Abertis Airports, továbbá a cseh PPF Investments és a cseh-szlovák Penta és J&T pénzügyi befektetői csoport.

Az 1937 óta üzemelő prágai reptér tavalyi utasforgalma 12,44 millió fő volt, és ez a szám folyamatosan emelkedik: 2005-ben 10,78 millió, 2006-ban pedig 11,58 millió utasa volt. A 2250 alkalmazottat foglalkoztató légikikötőt 51 légitársaság használja, Prágából a világ 105 városába indul közvetlen járat. Emellett a Topolánek-kormány már korábban meghirdette a Ceské Aerolinie (CSA) légitársaság értékesítését is; a mintegy 5 milliárd cseh koronára becsült ügylet jelenleg a privatizációs tanácsadó kiválasztásánál tart - olvasható a Napi Gazdaságban.