Eséssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 116,94 pontos csökkenéssel, 22 273,36 ponton nyitott kedden, ami a legutóbbi záró értékéhez képest 0,52 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

A tengerentúli piacok mínuszban zártak, így az MTI által megkérdezett elemzők a Budapesti Értéktőzsdétől is esést vártak.

Míró József, az Erste Bank Zrt. elemzője szerint emellett kedden alacsony forgalmú kereskedés várható.

Hozzátette: az OTP 6800 forintos ára úgynevezett ellenállási szint, mivel ekkor már megjelenhetnek a bankpapírt elsősorban spekulációs céllal vásárolók.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint a Mol papírok keddi kereskedését a bizonytalanság jellemezheti, ugyanis újraindult Brüsszelben az OMV kezdeményezte versenypiaci vizsgálat a két cég tervezett egyesüléséről.

Veszteséggel nyitott Nyugat-Európa is

Kedden gyengüléssel indítottak a nyugat-európai részvénypiacok elsősorban a pénzügyi papírok árfolyamcsökkenésére, mivel egyre bizonytalanabb, hogy milyen gyorsan ér végét a bankok hitelválság gondja.

A pénzügyi papírokra kedden nyomást gyakorolt a The Wall Street Journal értesülése arról, hogy a Lehman Brothers amerikai befektetési banknak akár 4 milliárd dollár tőkeemelésre lesz szüksége a hitelválság miatti veszteségeinek a pótlására. A lap úgy tudja, hogy a bank akkor jelenti be a tőkeemelést, amikor június közepén ismerteti pénzügyi második negyedévi eredményeit, amelyek részben 2 milliárd dollár veszteségleírást tartalmaznak majd.

Hétfőn a Bradford & Bingley, a legnagyobb szakosodott brit jelzálogkölcsönző a már korábban bejelentett zártkörű részvénykibocsátáson túl váratlanul további nagy arányú, ezúttal külső tőkebevonást jelentett be, egyben saját zuhanó részvényárai miatt kényszerűen levitte a saját részvényeseknek ajánlott új papírok kibocsátási árát.

Röviddel 9:30 előtt a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,08 százalék hanyatlással 1318,07 ponton volt.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 25,26 pontos csökkenéssel 6983,51 ponton állt, a londoni FTSE100 indexe 19,60 ponttal 6027,20 pontra süllyedt.

Lehúzta a Honda a Nikkeit

Kedden 1,6 százalékkal csökkent a tokiói értéktőzsde vezető indexe elsősorban az exportra termelő cégek, így a Honda Motor Co árcsökkenésére, amit az erősödő jen okozott, miután felerősödött a jelzálogválsággal kapcsolatos aggodalom, de gyengültek az építőipari és a hajógyártó cégek papírjai is.

A börze 225 válogatott részvény Nikkei indexe 230,97 pont csökkenéssel 14 209,17 ponton fejezte be a napot. A tőzsdemutató az előző három kereskedési napot erősödéssel zárta.