Készülődőben az újabb bankpiaci pánik

Vágólapra másolva!
Erőteljesen gyengültek a banki részvények hétfőn a londoni értéktőzsde igen korai kereskedésében azokra a hírekre, hogy az angol Bradford & Bingley bank még a héten profitwarningot ad ki.
Vágólapra másolva!

Ismét bankpiaci riadalom gyakorol markáns lefelé ható nyomást a brit bankrészvényekre és a fontra, miután a legnagyobb szakosodott brit jelzálogkölcsönző, a Bradford & Bingley a már korábban bejelentett zártkörű részvénykibocsátáson túl váratlanul további nagy arányú, ezúttal külső tőkebevonást jelentett be, egyben saját zuhanó részvényárai miatt kényszerűen levitte a saját részvényeseknek ajánlott új papírok kibocsátási árát.

A londoni értéktőzsde hétfői kereskedésének az első perceiben a Bradford & Bingley árfolyama 16 százalékkal esett, majd felfüggesztették a cég papírjának a kereskedését. A jelzáloghitelező magával húzta a banki részvényeket, így a kereskedés elején az Alliance & Leicester árfolyama 6 százalékot meghaladó veszteségen volt, a HBOS közel hét százalékkal esett.

A bank 23 százalékos részvénycsomagját 179 millió fontért veszi meg a TPG Capital befektetői csoport, a Bradford & Bingley így jut friss tőkéhez. A Bradford & Bingley az első négy hónapban 8 milliós veszteséget könyvelt el. A TPG 55 penny-t fizet részvényenként, ami jóval alacsonyabb a korábbi 82 penny-s árfolyamnál - írja az afp.com.

Összeesett a B & B árfolyama

A Bradford & Bingley közölte azt is, hogy 258 millió fontra szállítja le eredetileg 300 millió fontosra tervezett zártkörű - vagyis a már meglévő részvényesi állománynak fenntartott - újrészvény-kibocsátását, "tekintettel a romló piaci körülményekre". Vasárnap bejelentették, hogy egészségi állapota miatt azonnali hatállyal lemondott a Bradford & Bingley vezérigazgatója, Steven Crawshaw.

A piaci körülmények romlását mutatja, hogy csak hétfőn, a délutáni kereskedésig 26 százalékkal zuhant a cég részvénye a Londoni Értéktőzsdén, 0,65 font környékére. Az eredeti részvénykibocsátási terv múlt havi meghirdetése óta a B & B papírja 60 százalékot vesztett, a jelzáloghitel-intézet piaci tőkeértéke a jelenlegi árfolyamon 350 millió font, a 2006 márciusában mért 3,2 milliárd fontos csúcs helyett.

Megroggyant a font is

A költségekkel leszámítolva összesen mintegy 400 millió fontnyi új belső és külső tőkebevonás hírére, valamint a brit ingatlanpiac egyre súlyosabb recessziós jeleire nagyot zuhant hétfőn a font és az egész brit bankszektor is. A dollár a londoni bankközi devizapiacon délutánra jóval a korai kereskedésben mért 1,97 feletti árfolyam alá, 1,9630 dollár környékére erősödött a fonttal szemben, de a nap folyamán járt az 1,95-ös sávban is. A font néhány hete még a 2 dolláros lélektani küszöb felett volt.

A nagy brit bankok, például a Barclays és a Royal Bank of Scotland, a korai kereskedésben 6-8 százalékos mínuszban voltak, innen délutánra 3-4 százalékos veszteségig kapaszkodtak vissza. E két lakossági nagybanknak nem tett jót a brit kereskedelmi felügyelet (OFT) azon bejelentése sem, hogy kartellgyanú miatt vizsgálatot indított a két pénzintézet ellen.

A tőzsde bankszekciójának hangulatát tovább rontott a Bank of England - a brit jegybank - hétfői bejelentése, amely szerint a hasonló felmérések 15 évvel ezelőtti kezdete óta a legalacsonyabb szintre, 58 ezerre - az előző hónapról 8 százalékkal - süllyedt áprilisban a brit ingatlanfinanszírozási piacon újonnan jóváhagyott jelzáloghitel-kérelmek száma. Ez jelzi, hogy a folytatódó nagybani likviditási apály hatásai egyre inkább átszűrődnek a lakossági szektorba, annak ellenére, hogy a jegybank hatalmas likviditási injekcióval próbálja életre kelteni a piacot.