A sógorok elégedetlenek a keleti cégekkel

Vágólapra másolva!
Az osztrák cégek megítélése szerint a kelet-európai üzletek kockázatosnak számítanak, a vállalkozások negyvenegy százaléka elégedetlen a külföldi partnerek fizetési moráljával - emelte ki a Der Standard osztrák lap abból a felmérésből, amelyet az Atradius, a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója készített.
Vágólapra másolva!

Az újság hétfői számában megjelent ismertető szerint az osztrák cégek átlagban két héttel az esedékesség lejárta után jutnak a pénzükhöz, de egyre gyakrabban tapasztalják, hogy egyáltalán ki sem egyenlítik követeléseiket. Az Atradius ezerkétszáz, Ausztriában és Kelet-Európában működő - köztük nemzetközi - céget kérdezett meg a felméréshez.

Toronymagasan Romániában a legrosszabb helyzet, ott - a mérleg szerinti eredményhez viszonyítva - a nem teljesített követelések 76 százalékot tesznek ki. Az Atradius Österreich vezérigazgatója a jelenséget elsősorban azzal magyarázta, hogy mivel a bankok meglehetősen restriktív hitelpolitikát folytatnak, a román vállalatok szállítói hiteleket vesznek igénybe. A nemzetközi követeléseket aztán átlag negyvenkét napon belül törlesztik, miközben ez az idő Svájcban többnyire 25 napot vesz csak igénybe.

A Der Standard szerint az Atradius úgy ítélte meg, hogy a magyarországi fizetési kockázatokat általában alábecsülik Európában, holott a magyar cégek háromnegyede a hazai partnerekkel szemben silány bizonyítványt állít ki magáról a fizetési kötelezettség betartását illetően. A magyarországi fizetésképtelenségi ráta pedig a kétszerese az európai átlagnak.

Az osztrák cégek a felmérés tanúsága szerint jó hírnévnek örvendenek, a megkérdezett nemzetközi vállalatok fele "kitűnőnek" minősítette az osztrák partnerek fizetési morálját. Hasonló a cseh és a szlovák cégek nemzetközi megítélése is, ugyanakkor mindkét ország esetében fölöttébb kritikus vélemények hangzottak el a hazai tapasztalatokat illetően: mind a cseh, mind a szlovák vállalatok szembesülnek a legsűrűbben nemfizetési kényszerhelyzettel. Lengyelországban 36 százalékos a késedelmi hányad.