Váratlanul távozik a Vodafone vezére

Vágólapra másolva!
Arun Sarin július végén hagyja el a céget; a Vodafone vezérigazgatója öt évig irányította a mobilszolgáltató működését. Az elemzőket meglepte a döntés időzítése, hiszen Sarinnak csak mostanában sikerült megszilárdítania vezető helyét a kemény indulás után.
Vágólapra másolva!

A Vodafone 2000-ben vásárolta föl a San Francisco-i AirTouch Communications mobiloperátort, Sarin itteni elnöki pozícióját hagyta ott a brit cég vezetéséért. A cégnek jelenleg 260,5 millió ügyfele van, amellyel második a 370 milliós közönséget kiszolgáló China Mobile mögött. Sarin utódja eddigi helyettese, a 46 éves Vittorio A. Colao lesz, aki azt mondta, szeretné folytatni a Sarin által elkezdett ázsiai és afrikai terjeszkedést.

"Ez a helyes időpont a távozáshoz; stratégiailag már jól pozícionáltak vagyunk" - idézte a New York Times a lemondó vezért. Őt igazolja, hogy a március végén zárult üzleti évben a Vodafone profitja 6,7 százalékkal 6,6 milliárd brit fontra emelkedett. Sarin alatt a szolgáltató ügyfeleinek száma csaknem megduplázódott, 133 millióról 260 millióra nőtt, elsősorban a korábban érintetlen indiai, török és kelet-európai piacokra lépéssel.

Sarin, nem sokkal érkezése után, 2004-ben szerette volna felvásárolni az AT&T-t, de az ügylet a befektetői ellenálláson elbukott. Pedig a vásárlással a Vodafone az Egyesült Államok legnagyobb mobilszolgáltatójává vált volna. Ehelyett az AT&T-t, a Cingular vette meg, és így ez a csoportosulás lett a legnagyobb amerikai piaci szereplő.

Stratégiaváltás

A cég nehéz időket élt át az utóbbi években, mivel az európai piacokon gyengült a teljesítménye, ráadásul a felvásárlások hatására a 2005-2006-os üzleti évben 21,9 milliárd fontos veszteséget jelentett, ami az európai vállalati történelem azóta is legnagyobb vesztesége. Sarin megvált egyes nyugat-európai, svéd és belga cégeitől, ahol a penetráció már elérte a 100 százalékot, és ezek helyett olyan, viszonylag alulfejlett piacokon terjeszkedett, mint például Románia.

Ezután Sarin 2006-ban 4,6 milliárd dollárért megszerezte a török Telsim Mobilt; majd 2007 májusában 10,7 milliárd dollárt fizetett a harmadik számú indiai mobiltársaságért, amely akkor 44 millió klienssel rendelkezett. A Vodafone szándékai szerint tovább növelné kínai jelenlétét, ahol már most is 3,3 százaléka van a China Mobil társaságban, mintegy 10 milliárd dollár értékben. A társaság Afrikában is folytatná a terjeszkedést, először a piacvezető dél-afrikai társaság másik felének megszerzésével, majd további akvizíciókkal.