Simor szerint nincs sáv, a PM szerint van

Vágólapra másolva!
A jegybankelnök csak inflációs cél létezéséről tud, míg a Pénzügyminisztérium úgy értelmez, hogy attól egy százalékponttal el lehet térni. A monetáris tanács két és fél évvel ezelőtti közleménye utóbbi verziót látszik alátámasztani.
Vágólapra másolva!

Egyeztetést kezdeményez a Pénzügyminisztérium a Magyar Nemzeti Bankkal azután, hogy a két intézmény, pontosabban a kormány és a jegybank eltérően értelmezi a középtávú inflációs célsávot - értesült az MTI.

"Én nem tudok olyan közleményről, amely inflációs sávot határoz meg, de lehet, hogy ez az én tudásom hiányosságából fakad. Én úgy tudom, hogy van egy háromszázalékos inflációs cél" - felelte egy újságírói kérdésre még hétfőn, a monetáris tanács új inflációs prognózisának ismertetésekor Simor András, az MNB elnöke.

Az MTI értesülése szerint a Pénzügyminisztérium egyeztetést kezdeményez a jegybankkal az inflációs célsávról, miután 2005 augusztusában a kormány és az MNB a 3 százalékos középtávú inflációs célt plusz-mínusz 1 százalékpontos sávhatár mellett jelölte ki.

Az MNB honlapján a monetáris politika, pontosabban az árstabilitás címszó alatt található a 2005. augusztus 22-én kelt közlemény, amelyben az áll, hogy "A kormány és az MNB a 2007-től kezdődő időszakra középtávú inflációs célt tűz ki, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztóiár-index 3 százalékos értékében határoz meg."

A közlemény utolsó bekezdése kiegészíti a korábbiakat: "Az inflációs cél teljesülésének értékelésekor a váratlan hatásokból fakadó ingadozásokat is figyelembe kell venni. Ezért a kormány és a jegybank megállapodása szerint a 3 százalékos céltól legfeljebb plusz-mínusz 1 százalékponttal eltérő fogyasztóiár-index elfogadható az árstabilitás szempontjából." A közleményt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jegyzi.