Nyugat-Dunántúl: hárommilliárdnyi pályázati forrás

Vágólapra másolva!
A Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében közel hárommilliárd forint pályázati támogatás áll az önkormányzatok és a cégek rendelkezésére a befektetési környezet fejlesztésére - közölte Molnár Csaba elnök, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Zala megyében több mint 860 millió forintot fordíthatnak fejlesztésekre: Nagykanizsán 366 millió, Zalaegerszegen pedig 400 millió forint pályázati támogatás jut az inkubátorházak létrehozására, valamint Zalaegerszegen további 95 millió forintot fordíthatnak az Északi Ipari Területen az infrastruktúra kiépítésére. A Zalaegerszegen működő megyei kórháznak egészségügyi gépek, műszerek beszerzésére 6 millió forintot céltámogatást ítéltek meg.

Molnár Csaba elmondta, hogy kétfordulós pályázatot írtak ki az iskolai és óvodai fejlesztésekre: a független, külső szakmai bizottság döntése alapján a Nyugat-Dunántúlon 100 pályázat érte el a szakmai minimumot. A szerdai zárt ülésen a területfejlesztési tanács javaslatot tett harminc, kiemelten jelentős pályázatra, de a végső döntést a szakmai bírák mondják majd ki.

Hozzátette: az európai uniós forrásokból több támogatást kell a jövőben biztosítani a humánprogramokra, az iskolák és az óvodák fejlesztésére, ugyanis a jelenleg rendelkezésre álló 5,2 milliárd forint támogatást hatszorosan "túlpályázták" az önkormányzatok. A következő időszakban a szálláshelyek bővítésére és a környezetvédelmi programokra is több forrásra van szükség, mert ezekre a pályázatokra érkezett a legtöbb jelentkezés.

Molnár Csaba kiemelte, hogy az elmúlt évhez képest két és félszeresére nőttek a hazai költségvetési források. A rendelkezésre álló 2,5 milliárd forintból a kisebb önkormányzatokat érdeklő, kisebb programokat is tudják majd támogatni.

Megjegyezte, hogy kárenyhítésre az év hátralévő részében még több mint 80 millió forint áll rendelkezésre, ugyanis a regionális fejlesztési tanácsnak lehetősége van arra is, hogy elemi csapás esetén támogatást adjon az önkormányzati épületek helyreállítására. A vis maior keretből Hövely község polgármesteri hivatalának a vihar miatt megrongálódott tetőszerkezet javítására 2,4 millió forint kárenyhítést ítéltek meg.

A sajtótájékoztatón jelentette be Molnár Csaba, hogy május 31-i hatállyal lemond elnöki tisztségéről, mivel kinevezték a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkárának. A szerdai ülésen Balogh József országgyűlési képviselőt (MSZP), a Parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának alelnökét választották meg a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökének.