London: nem emel tovább az MNB

Vágólapra másolva!
Magyarországon a legutóbbi kamatemelést már nem követi több szigorítás, a következő pénzügypolitikai lépés várhatóan kamatcsökkentés lesz, de csak jövőre, jósolja az egyik vezető londoni befektetési csoport. Az előrejelzés mutatja, hogy a City elemzői közösségében nincs konszenzus: más nagy londoni házak még agresszív további szigorításokat valószínűsítenek.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által befektetőknek kiadott napi felzárkózó piaci helyzetértékelések szerdai összeállítása szerint, jóllehet a hétfői, negyed százalékpontos kamatemelésnek jelentős többsége volt a Monetáris Tanácsban, az a tény azonban, hogy kamattartás, sőt kamatcsökkentés is szóba került, jó eséllyel arra utal, hogy "a tagok némelyike egyre érzékenyebb" a forint erősödésére.

A JP Morgan londoni elemzőinek olvasata szerint a kamatemelést kísérő MNB-nyilatkozat előremutató része "végre elismeri" a legutóbbi forinterősödés dezinflációs hatását, mivel arra történik benne utalás, hogy szükséges az általános pénzügypolitikai kondíciók szigorának fenntartása, és nem arra, hogy "pusztán kamatemelések révén tovább kell szigorítani".

Ennek alapján a ház megfelelőnek tartja azt a jóslatát, hogy az MNB - miután az elmúlt három hónapban összesen 1,00 százalékpontos emelést hajtott végre - most hosszabb ideig 8,50 százalékon tartja alapkamatát, és a következő módosítás valószínűleg kamatcsökkentés lesz, 2009-ben.

Más citybeli elemzők ugyanakkor azzal számolnak, hogy az inflációs nyomás miatt a magyar jegybank további, esetleg agresszív emelésekre kényszerül. A hét eleji kamatemelés után adott előrejelzésében a Goldman Sachs például azt jósolta, hogy az MNB a jelenlegi 8,50 százalékról még fél százalékponttal emeli tovább alapkamatát.

A GS londoni elemzői elismerték, hogy ezt még a piac sem árazza; a piacon mostantól változatlan kamatszintet várnak. A Goldman Sachs központi forgatókönyve azonban az, hogy a ház által várt további emelések a következő három hónapban megtörténnek, bár "a forint erősödése ezt késleltetheti".

A cég szerint várható az energiaárak további emelkedése, ami Magyarországon jövőre is inflációs nyomással jár, az erősödő forint ellenére. A GS szerint a 2009-re kitűzött 3 százalékos inflációs cél "mind távolabb kerül az elérhetőségtől"; a ház felfelé módosított saját becslése 4 százalék körüli jövő év végi éves fogyasztói inflációval számol.

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni elemzői szerint is további negyed-fél százalékpontnyi kamatemelés valószínű még az idén, ha a költségoldali sokkok súlyosbodnak, vagy ha a belpolitikai környezet hirtelen romlana, ami ismét elriasztaná a befektetőket a kockázatvállalástól.

A londoni Dresdner-elemzők várakozása szerint mindazonáltal 2009 elejétől "nagy pénzügypolitikai lazítás" veszi kezdetét Magyarországon.

Az MNB hétfőn végrehajtott negyed százalékpontos kamatemelését az MTI által előzetesen kérdezett kilenc nagy londoni befektetési és elemző ház - Deutsche Bank, JP Morgan, Crédit Suisse, UBS, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Dresdner Kleinwort, Barclays Capital, 4cast - közül nyolc megjósolta.

A kivétel a Merrill Lynch volt, amelynek londoni elemzői a magyar gazdaság gyenge növekedése miatt az eddigi monetáris szigorításokat is rendre fölöslegesnek nevezték elemzéseikben.