Görög társsal lehetne keleti óriás az OTP

Vágólapra másolva!
Az Ethniki Trapeza, a mérlegfőösszege alapján legnagyobb görög kereskedelmi bank szerdán 401 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 5,25 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 381 milliónál. Az elemzők átlagosan csak 3 százalékos többletre számítottak. A görögök akár az OTP-vel egyesülve válnának a térség legnagyobb bankjává.
Vágólapra másolva!

A további növekedést a törökországi és általában a dél-európai kölcsönzés erőteljes bővülésének tulajdonították. Az ütem persze erősen csökkent tavalyhoz képest, amikor a csoportmérlegbe először fölvett szerb és török részesedések gyorsították az ütemet. Az első negyedévben az adózott eredményt a török részesedés, a Finansbank egyszeri külön adóterhe is rontotta, anélkül 423 millió euró lett volna az Ethniki Trapeza adózott eredménye, 11 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A nettó kamatbevétel - a kamatkülönbözet - 21 százalékkal 855 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 708 millióhoz képest. Az elemzők csak 19 százalékos növekedést vártak. Görögországban a lakossági hitelezés az utóbbi két évben évente átlagosan 24 százalékkal bővült, az alacsony kamatok és az ingatlanpiaci fellendülés miatt.

Az Ethniki Trapeza partneri viszony kialakítását tervezi az osztrák Erste Bankkal vagy a magyar OTP Bankkal. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy egyesül a két külföldi bank egyikével, közölte hétfői számában az Imersia című pénzügyi napilap név nélkül nyilatkozó forrásokat idézve. Az egyik nyilatkozó azt mondta, ha az Ethniki Trapeza stratégiai szövetségre lép az Erstével vagy az OTP-vel, a térség legerősebb bankja lesz, ami garantálja Görögország vezető bankjának további sikereit.

2006 végén a román kormány leállította a Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) takarékpénztár privatizációját, miután az OTP Bank Nyrt. nem adott be javított kötelező érvényű ajánlatot a CEC felkínált 69,9 százalékának megvásárlására, az Ethniki Trapeza ajánlotta 560 millió eurót pedig a román kormány túl alacsonynak tartotta.

Előzőleg, 2006. szeptemberben az Ethniki Trapeza megvette Szerbia ötödik legnagyobb pénzintézetét, a Vojvodjanska Bankát, 385 millió euróért. A szerb bankra előzőleg heten tettek nem kötelező ajánlatot, köztük az OPT Bank is, de a görög bankon kívül mind visszaléptek vagy nem jutottak a második fordulóba. A Panonska banka mellett a Vojvodjanska banka a legnagyobb, regionális vajdasági bank Szerbiában. A Vojvodjanska privatizációs eljárásának második szakaszába nem jutott tovább az OTP Bank, amely azonban két kisebb pénzintézet, a Niska banka és a Zepter banka többségi tulajdonának korábbi megvásárlásával már megvetette lábát a szerbiai-montenegrói bankpiacon.

2006. augusztustól az Ethniki Trapeza felvásárolta a török Finansbankot, részesedése jelenleg 84 százalékos.

Az Ethniki Trapeza romániai érdekeltsége a Banca Romaneasca. A legnagyobb román kereskedelmi bank, a Banca Comerciala Romana (BCR) 61,88 százalékára az Etniki Trapeza is pályázott 2005-ben, de 2005. decemberben a privatizációs pályázatot az Erste Bank nyerte meg, 3,75 milliárd euróért.

Az Ethniki Trapezáé Bulgáriában a United Bulgarian Bank, a nagyságra harmadik ottani kereskedelmi bank, és Macedóniában a Stopanska Banka.

Jelenleg a görög bankcsoport versenyben van az egyiptomi Banque du Caire-ért, és sajtóértesülések szerint közel jár az ukrán Kreditprom Bank megszerzéséhez. Oroszországban is szorgalmasan keresi a felvásárlási lehetőségeket.

Tavaly az Ethniki Trapeza adózott eredménye 64 százalékkal 1,625 milliárd euróra emelkedett a 2006-os 990 millióról, az ütem gyorsult a 2006-os, 35,2 százalékhoz képest.

A bevétel 45,4 százalékkal 4,559 milliárd euróra gyarapodott, 3,136 milliárdról, ez is gyorsult a 2006-os, 25,8 százalékos ütemhez képest. Ezen belül a nettó kamatbevétel 42,8 százalékkal 3,051 milliárd euróra gyarapodott 2,137 milliárdról.

A bankot nem érintette a "nem elsőrendű válság", ellenben eredményeit gyorsan növelte tovább néhány egyszeri tétel - egyebek között építőipari és tőzsdetársasági részesedések eladásából -, illetve a további terjeszkedés: tavaly külföldi fiókjaik számát 220-szal 1100-ra növelték Törökországban, Bulgáriában és Romániában, és belépett a mérlegbe a szerb Vojvodjanska Banka és a török Finansbank is.