Rizst nemesít az IBM

Vágólapra másolva!
Az IBM és a Washington Egyetem közös projektet indított a rizsválság enyhítésére. Olyan rizst szeretnének kinemesíteni, amelytől azt várják, hogy két éven belül nagyobb mennyiségű és táplálóbb termést hoz, valamint jobban ellenáll a kártevőknek- írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A projekt során egy háromdimenziós modellt alkalmaznak a rizs fehérjetérképének és azok funkciójának elkészítéséhez. Keresztezéses nemesítéssel hozzák létre az új fajtát.

Ha csak az egyetemi keretek között dolgoznának, mindez kétszáz évet venne igénybe. A projekt a World Community Grid (globális közösségi hálózat) elnevezésű önkéntes kezdeményezés virtuális szuperkomputerének segítségével valósul meg. Az óriás számítógép olyan felhasználóktól nyeri az áramot, akik az éppen használaton kívüli, de bekapcsolt számítógépüket önkéntesen felajánlják erre a célra. Ez teszi lehetővé, hogy kétszáz év helyett mindössze két év alatt eredményes kutatásokat végezzenek a tudósok.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki rendelkezik számítógéppel és internetkapcsolattal, ehhez csak egy szoftvert kell letölteni - írja a Napi Gazdaság.