Erősödve nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,09 pontos emelkedéssel, 22 482,72 ponton nyitott hétfőn, ami a pénteki záró értékéhez képest 0,09 százalékkal erősödés.
Vágólapra másolva!

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője szerint csökkenésre van kilátás a hétfői kereskedésben a nemzetközi piacok hangulata alapján. A New York-i tőzsde gyengüléssel zárt pénteken, és az ázsiai tőzsdemutatók is veszteségben állnak reggel.

Az elemző várakozása szerint folytatódik a múlt heti pesszimista hangulat, és a forgalom még alacsonyabb lehet, mivel az amerikai és a londoni börze is zárva van hétfőn.

Blahó Levente úgy vélte, a Magyar Telekom árfolyamát egyelőre nem befolyásolja az a reggeli bejelentés, hogy két kisrészvényes bíróságon támadta meg a társaság közgyűlésének határozatait, beleértve az osztalékfizetésről döntő határozatot is.

Tokió is gyengült, veszteséggel nyitott Nyugat-Európa

Hétfőn hat hete legnagyobb egynapi gyengüléssel zárt a tokiói értéktőzsde fő mutatója.

A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 322,01 pont (2,3 százalék) csökkenéssel 13 690,19 ponton fejezte be a napot.

A kereskedők azt mondták, hogy hétfőn különösen az exportra termelő cégek részvényei gyengültek az erősödő jen hatására. Befolyásolta a befektetői hangulatot, hogy a rekord olajár miatt a múlt héten a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói három hónapja legnagyobb hanyatlással zártak.

Hétfőn szerény gyengüléssel indítottak a nyugat-európai részvénypiacok.

A kereskedés kezdetén a legnagyobb vesztes a Nokia volt azokra a piaci hírekre, hogy a finn mobilgyártó mintegy 20 százalékkal csökkenti termékei árát az ázsiai piacon.

A legnagyobb nyertes a Suez volt, miután a francia közüzemi cég bejelentette: eladja belgiumi földgáz értékesítő leányvállalatát. A Suez vasárnap azt közölte, hogy a Distrigas értékesítéséről az olasz Eni céggel kezdett tárgyalásokat.

Röviddel 9:30 előtt a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,1 százalék hanyatlással 1321,02 ponton volt.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 6,10 pontos csökkenéssel 6937,95,52 ponton állt, a párizsi CAC40 index 4,32 ponttal 4929,45 pontra süllyedt. London hétfőn zárva van.