Rekord osztalék a cseh cégeknél

Vágólapra másolva!
Rekord nagyságú - mintegy 200 milliárd koronás (1 cseh korona = 9,9 forint) - osztalékot fizetnek ki az idén részvényeseiknek a csehországi cégek - írta szerdán a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap. Ez az összeg mintegy 50 milliárd koronával magasabb, mint a 2007-ben kifizetett osztalékok. A legnagyobb csehországi cégek adózott nyeresége ugyanis 2007-ben mintegy harmadával volt magasabb, mint 2006-ban.
Vágólapra másolva!

A pénz nagyobbik része - mintegy 130 milliárd korona - a külföldi cégtulajdonosk zsebébe vándorol - olvasható a CSOB bank osztalékokról készített elemzésében. Az osztalék-rekordot a Cseh Energetikai Művek (CEZ) tartja, amely az idén 23,7 milliárd koronát kíván kifizetni osztalék gyanánt. Ennek leginkább a cseh állam örülhet, amely a részvények kétharmadát tartja a kezében. Ennek alapján mintegy 15 milliárd koronával lesz gazdagabb az államkassza.

A Telefónica O2 CR kommunikációs társaság mintegy 70 százalékban azonban a spanyol Telefónica konszern kezében van. Ennek alapján a spanyolok mintegy 11 milliárd koronát tesznek zsebre Csehországból. Egy részvényre egyébként a Telefónica jobban fizet, mint a CEZ. A Telefónica 50 korona, míg a CEZ 40 korona osztalékot fizet részvényenként.

A korábban jelzettnél várhatóan több pénzt kapnak az Ostravsko-karvinské Doly bányatársaságot kezében tartó NWR részvényesei. Az NWR a közelmúltban lépett a londoni, prágai és a varsói tőzsdére, s részvényeiért nagyon szép pénzeket kapott. "Nem kizárt, hogy ezt az eredményt a részvényesek is megérzik" - nyilatkozta Vladimír Bystrov, az NWR szóvivője.

A tavaly ősszel tőzsdére lépett és a magyar piacon is jelenlévő AAA Auto használt autókkal kereskedő cég ugyanakkor bejelentette, hogy a részvényei árfolyamának és a cég veszteségeinek következtében osztalékot nem fizet.