Kína csökkentené a kormányzati kiadásokat

Vágólapra másolva!
A Szecsuán tartományban pusztított földrengés újabb gazdasági bizonytalanságokat okoz, ennek ellenére változatlanul az infláció Kína első számú gazdasági gondja, mondta a kínai kormányfő.
Vágólapra másolva!

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) a kormány szerdai ülésén felszólította valamennyi minisztériumot, hogy tervezett költségvetése 5 százalékát takarítsa meg, segítendő a földrengéssel összefüggő mentési- és helyreállítási munkák költségének fedezését. Ezt a kormányfői szándékot a szakértők annak jelenként értelmezték, hogy Kína, legalábbis a hivatalos nyilatkozatok szintjén, nem akar engedni a szigorú pénz-és költségvetési politikából, amely az infláció megfékezését célozza. A tizenkét havi infláció áprilisban 8,5 százalékos volt Kínában, alig kisebb a februárban mért 8,7 százaléknál, amely 13 éve a leggyorsabb ütem volt.

A miniszterelnök úgy értékelte, hogy a szecsuáni földrengés komoly hatást gyakorol a katasztrófa sújtotta övezetre, és elbizonytalanítja a kínai gazdaság egészét, nem változtat azonban a gazdasági alapokon. A földrengés okozta közvetlen gazdasági veszteség egyelőre 67 milliárd jüanra (9,6 milliárd dollár) tehető, vagyis a tavalyi kínai hazai össztermék 0,27 százalékát teszi ki a kormány hétfői közlése szerint.

A kormányfőnek a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkozó felszólítása arra is utal, hogy a pekingi vezetés igyekszik mérsékelni a költségvetés idei hiányát. Márciusi prognózis szerint a központi költségvetés idei hiánya 180 milliárd jüant (a GDP 0,6 százaléka) teszi ki, ami 65 milliárd jüannal kevesebb lenne, mint a tavalyi hiány.