Szűkül a vállalatok piaca

Vágólapra másolva!
Az amerikai jelzálogválság áttételesen, de érezteti hatását a magyar hitelpiacon. Még az ingatlanügyletektől távoli területeken, így a vállalatkivásárlások finanszírozásakor is nehezíti a kölcsönfelvételt az elhúzódó krízis. Elhibázott kivásárlási konstrukció esetén a vételár 75 százalékára is ráteheti a kezét az adóhivatal.
Vágólapra másolva!

Rendkívül élénk volt a nemzetközi piac a múlt év első felében, a vállalati akvizíciók, felvásárlások egyre gyakoribbá váltak. Az év második felében azonban az amerikai jelzálogválság miatt megingott a bizalom, és mind a befektetők, mind a bankok, mind pedig a vállalati menedzserek óvatosabbá váltak - mondta Lebek László, az MKB Bank főosztályvezető-helyettese egy vállalatkivásárlásokról szóló konferencián.

Lebek szerint 2008 első negyedévében már negyven százalékkal esett vissza az akvizíciók összvolumene nemzetközi szinten. A magyar hitelpiacot csak áttételesen érinti az amerikai "subprime" válság, vagyis a másodlagos besorolású jelzálogok bedőlése, hiszen nálunk ehhez kapcsolódó kötvény- vagy más értékpapírüzleteket nem kötöttek. Ugyanakkor a pénzügyi szektor nemzetközi bizalomvesztése Magyarországra is hatott, hiszen megdrágultak a hitelek. A vállalati akvizíciókat finanszírozó ügyleteknél például 50-70 bázisponttal emelkedtek a kamatok - magyarázta Lebek.

Egy középvállalat képzeletbeli felvásárlása

Egy 10-40 millió euró közötti értékű vállalat megvásárlására tehát ma már 250-350 bázisponton lehet csak hitelt kapni, ugyanis gyakorlatilag az egész magyar bankszektor 0,5-0,7 százalékkal megdrágította ilyen típusú szolgáltatásait. Egy hasonló középvállalat megvásárlására Lebek szerint a bankok 6-7 éves futamidőre folyósítanak hiteleket, amihez még általában egy rulírozó hitel kapcsolódik a forgóeszközök finanszírozására. (A rulírozó hitel:olyan szerződés, amelyben a bankok egy bizonyos limitösszegig hajlandóak finanszírozni egy vállalatot. A cég kap egy sávot, amelyen belül kell maradnia, de azon belül bármikor lehívhat pénzt, így nem kell állandóan kisebb-nagyobb összegeket felvennie a pénzintézettől.) A rulírozó hitelt általában az a vállalat kapja, amelyet a private equity cég megvásárol, ennek az árazása általában 150-250 bázispont, és mindehhez jön még egy 80-150 bázispontos jutalék.

Magyarországon a vállalati akvizíciós piac eltér a nemzetközi tendenciáktól, hiszen nálunk már 2006-ban 27 százalékkal visszaesett az ügyletek száma, volumenük viszont akkor megduplázódott. E tendencia folyatódott 2007-ben is, néhány nagy ügylet határozta meg a hazai szektort. Lebek az [origo]-nak elmondta, hogy 2006-ban az E.on nagybevásárlásai emelkedtek ki, hiszen ez a német nagyvállalat szerezte meg a Mol gázüzletágának döntő részét. Az év végén pedig a BorsodChem került a Permira Holdings kezébe. 2007-ben a Ferihegyi repülőtér, vagyis a Budapest Airport Zrt. eladása (a vevő a német Hochtief konszern) volt a legnagyobb üzlet, de azóta a MÁV Cargo Zrt. tranzakciója is hatalmas nagyságrendet képviselt.

Egy vállalati felvásárlás lebonyolítása - általában 3-6 hónapig tart - mondta a Concorde Vállalati Pénzügyek Kft. partnere, Nagy Kálmán. Ha a vevő és az eladó is megfelelően felkészült, akkor ennél gyorsabban is végrehajtható az ügylet. Volt már példa arra is, hogy a tanácsadókkal felvértezett partnerek 5-6 hét alatt megállapodtak. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a vevő és az eladó kölcsönösen megbízzon egymásban, az érzékeny adatok kezelését megfelelően szabályozzák, a vevő ne éljen vissza a megszerzett üzleti információkkal, az eladó pedig ne titkoljon el kényes adatokat. Ideális esetben - és ha nincs szükség versenyhatósági jóváhagyásra - tehát másfél-két hónap alatt lebonyolítható egy ilyen ügylet.

A hibás eladási konstrukció a csak az APEH-ot gazdagítja

Takács Pál ügyvéd, a Martonyi és Kajtár, Baker & McKenzie partnere viszont arról beszélt, ha nem minden megy tökéletesen. Éppen ezért érdemes előre tisztázni, már a szándéknyilatkozat idején, hogy az előszerződésekben melyek azok a pontok, amelyek kötelezőek mindkét fél részére. Ezeket a kötelező pontokat akkor is be kell tartani, ha a felek végül elállnak az ügylettől. Sokszor előfordul azonban, hogy az egyik fél menet közben gondolja meg magát, akkor általában a szándéknyilatkozat alapján ritkán kényszeríthető ki az előszerződés végrehajtása.

Az eladónak már évekkel a vállalati akvizíciók előtt nagyon érdemes átgondolnia, hogy milyen adózási konstrukcióban kívánja majd eladni a céget - mondta Fekete Miklós, a PriceWaterhouseCoopers specialistája. Ha hirtelen van szüksége pénzre valakinek, akkor ugyanis egészen más technikát kell választani, mint amikor ráér arra, hogy Luxemburgban pihentesse egy kicsit a vagyonát.

Fekete figyelmeztetett ugyanis arra, hogy ha valaki rossz konstrukciót választ, akár a bevétel 75 százalékát is le kell adóznia. Az APEH átfogó ellenőrzését pedig jobb még a tranzakció lebonyolítása előtt kikérni, mert az adóhatóság a külföldi tulajdonba kerülő cégeket gyakran vizsgálja, és az ilyenkor kiderülő problémák visszaüthetnek a vállalat eladása után is az eredeti tulajdonosra.