PSZÁF: Nem közvetíthet hitelt az EDBUSY

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Csehországban bejegyzett EDBUSY a.s. a Magyar Köztársaság területén pénzügyi szolgáltatásokat közvetítsen - közölte május 20-án honlapján a pénzögyi hatóság. A felügyelet emellett 125 115 forint eljárási költség 30 napon belüli befizetésére is kötelezte a társaságot.
Vágólapra másolva!

A felügyelet piacfigyelésére és február hó 20-án lefolytatott helyszíni ellenőrzésére alapozottan idén február hó 26-án felszólította az EDBUSY a.s.-t, valamint Magyarország területén a nevében és képviseletében eljáró személyeket, hogy a pénzkölcsön nyújtására, pénzügyi szolgáltatás közvetítésére, illetve az e tevékenység elősegítése végett ügynökhálózat szervezésére vonatkozó tevékenységét azonnali hatállyal szüntesse be és e tevékenységét a folyamatban lévő piacfelügyeleti eljárást lezáró ügydöntő határozat meghozataláig ne folytassa.

A felügyelet tanú- és ügyfélmeghallgatások, valamint helyszíni ellenőrzés alapján megállapította, hogy sem az EDBUSY a.s., sem Martin Žouželka (az EDBUSY a.s. igazgatóságának az elnöke), sem pedig a nevében és képviseletében fellépő és a hatósági ellenőrzés során beazonosított személyeknek nincs felügyeleti engedélyük pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatásához, és a felügyelethez egy pénzügyi intézmény sem tett olyan bejelentést, mely szerint pénzügyi szolgáltatási tevékenységéhez az EDBUSY a.s.-t vagy a fent megjelölt személyeket ügynökként igénybe veszi.

A fentiekből következően sem az EDBUSY a.s., sem pedig Martin Žouželka nem szerepel a felügyeletnek a pénzügyi szolgáltatás végzésére jogosult piaci szereplőkről vezetett nyilvántartásában, így a Magyar Köztársaság területén semmilyen pénzügyi, illetve kiegészítő pénzügyi szolgáltatás folytatására ezen személyek nem jogosultak. Az EDBUSY a.s. nevében és képviseletében esetlegesen fellépő egyéb személyek sem jogosultak pénzügyi szolgáltatás közvetítésére Magyarország területén magyar ügyfelek részére.

Az EDBUSY a.s.-t a Brnói Kerületi Bíróság 2008. február 19-én jegyezte be a cégjegyzékbe. Azt megelőzően természetes személyek üzleti szindikátusaként működött. Magyarországon a nevezett társaság gazdasági társasági formában, illetve egyéb jogszabályokban meghatározott módon jelenleg nincs bejegyezve, illetve nyilvántartásba véve.

Az EDBUSY a.s. 2008. január 30-án tartotta az első "bemutatkozó" előadását Magyarországon. A társaság ügynökhálózat kiépítésének szándékával lépett Magyarország területére, ügynökök és a rendszerbe belépni szándékozó lehetséges tagok részére előadásokat, kvázi oktatásokat tartottak, illetve kívántak tartani folytatólagosan, amelyen ismertették a kínált termékeket, illetve tájékoztatták a leendő ügynököket a részükre járó ügynöki jutalékokról.

Az EDBUSY a.s. vásárlói klubot szervezett, melyben a tagok a partnerek termékeit kedvezménnyel vásárolhatják meg és vehetik igénybe szolgáltatásaikat. Így kínálták az "Életképes kölcsön", a "Rentier Pil" és HELP Pil" pénzügyi termékeiket. Az előadásokon konkrét számítási módok alapján különböző pénzügyi termékeknek minősülő szolgáltatásokat mutattak be úgy, hogy az igénybevétel feltételeként alá kell írni az "EDBUSY klubtagsági, szolgáltatásnyújtási, együttműködési és közvetítési szerződés" elnevezésű megállapodást.

E dokumentumban az ügyfél mint vevő és Martin Žouželka, az EDBUSY a.s. igazgatóságának elnöke és egyik tulajdonosa szolgáltatóként szerződik "kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolat létesítésére".

Az eljárás során a felügyelet birtokába került az EDBUSY a.s. által alkalmazott "A kölcsönigénylés közvetítéséről - beleértve a kölcsön elbírálását is - szóló szerződés" elnevezésű cseh nyelvű dokumentum.