Lehman: az EKB szeptember körül enyhítésbe kezd

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) szeptember körül kamatcsökkentésbe fog; az irányadó kamata a jelenlegi 4,00 százalékról a jövő év közepéig 3,00 százalékra mérséklődik - véli a Lehman Brothers vezető gazdasági szakértője.
Vágólapra másolva!

Az EKB inflációval kapcsolatos aggodalma hamarosan elül és a figyelmének a középpontjába a gazdaság élénkítése kerül - mondta Paul Sheard, a bankház elemzője az Il Messaggero című olasz lapnak.

A szakértő szerint az amerikai jegybank (Fed) folytatja a kamatcsökkentést és a jelenlegi 2,00 százalékos alapkamatot további, összesen 75 bázisponttal gyengíti. Amikor eléri az 1,25 százalékot, a Fed lezárja a múlt év közepén elindított kamatcsökkentési sorozatot. Sheard várakozása szerint az év végére az amerikai gazdaság túljut a nehezén, és valamikor a jövő év közepén a dollár erősödni kezd az euróhoz képest.

Ami pedig az amerikai hitelválságot illeti, a Lehman vezető szakértője azt mondta, hogy Európa mostantól a jövő év végéig érzi majd ennek a hatását. Sheard szerint a legsebezhetőbb az olasz és a spanyol gazdaság, míg a legellenállóbb a német és a francia.