Válságos helyzetben is növekszik az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP-csoport első negyedévi profitja 55,3 milliárd forint lett, ami gyakorlatilag megfelelt az elemzői várakozásoknak. Kérdés azonban, hogy a bank célltartalékolásának nagyságrendjét miként ítélik meg az elemzők, ez az a pont ugyanis amit megszoktak kérdőjelezni. Egy azonban biztos, az amerikai jelzálogválság ellenére is nő a bank profitja. 
Vágólapra másolva!

Az OTP-csoport eszközportfoliójában nincs olyan strukturált termék, amely a jövőben bármilyen negatív eredménykihatással járna - szögezi le a gyorsjelentésben a bank vezetése hozzátéve: a lejárati profilja egészséges, az év egészében mindösszesen 350 millió eurónyi hazai jelzáloglevél, szindikált hitel, illetve alárendelt kölcsöntőke törlesztés válik esedékessé.

A bruttó hitelállomány 2008. első negyedévi záróértéke 6197 milliárd forint volt, 31 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt és 8 százalékkal haladta meg az előző negyedévet. A bruttó hitelállomány a mérlegfőösszeg 68 százalékát képviselte. A bruttó hitelállományon belül a legnagyobb részarányt a mikro- és kisvállalkozói hiteleket is magukban foglaló retail hitelek képviselték. A vállalati hitelportfolió önkormányzati hitelekkel együtt (2313 milliárd forint) 37 százalékot, míg a gépjármű-finanszírozás (354 milliárd forint) a legkisebb állományt 6 százalékot jelentett. A lakossági hitelállományon belül a lakás- és jelzálog-fedezetű hitelek együttes nagysága 2,194 milliárd forint volt, a fogyasztási hiteleké pedig 1,035 milliárd forint.

A bankcsoport adózás utáni első negyedéves eredménye 55,3 milliárd forint volt, ami 9,5 százalékos éves és 7,2 százalékos negyedéves eredményjavulást jelentett. A gyorsjelentés külön kiemeli, hogy a nettó kamatbevételek 12,6, illetve a nettó díj- és jutalékbevételek 12,2 százalékkal növekedtek. A kedvező számok mindenek előtt a jelentős állományi dinamikának köszönhetőek: éves szinten a bruttó hitelállomány 31,4 százalékkal, a betétek 22,7 százalékkal bővültek.

A hitel/betét mutató 116,2 százalékra nőtt, ez 7,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi bázisnál. A növekedés mellett a portfolió minősége stabilan jó, a problémás hitelek részaránya változatlanul 4,2 százalék volt, a fedezettségük viszont 62,9 százalékra nőtt. A bankcsoport konszolidált kamatmarzsa 5,15 százalékra csökkent 11 bázisponttal.

A kamatok kiadásainál a növekedés az ügyfélbetéteknél, ( plusz 15 százalék), a kibocsátott értékpapíroknál ( plusz 35 százalék), valamint az alárendelt kölcsöntőkénél ( plusz 20 százalék)volt év/év alapon.

A korrigált céltartalékképzés 12,3 milliárd forint volt, 1,3 milliárd forinttal (plusz 11,6 százalék) több mint 2007 hasonló időszakában. A csoportszintű kockázati költségszint (0,82 százalék) negyedéves alapon 0,37 százalékponttal, éves alapon pedig 0,15 százalékponttal csökkent. A problémás hitelek fedezettsége azonban így is közel 2 százalékkal 63 százalékra nőtt.

A nem kamatjellegű bevételeken belül a nettó díj- és jutalékbevételek 12,2 százalékkal nőttek, az értékpapírokon realizált eredmény viszont az egy évvel ezelőtti 851 millió forinttal szemben 3,35 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el. A nettó devizaárfolyam nyereség 7,56 milliárd forint volt.

A nettó biztosítási eredmény több mint 90 százalékkal javult (6,4 milliárd forint) az előző évi szinthez képest, míg a korrigált egyéb nem kamatjellegű bevételek 5,1 százalékkal csökkentek.

A teljes bevételeken belül a nem kamatjellegű bevételek aránya 32,8 százalék volt, 0,4 százalékponttal több, mint az előző év hasonló időszakában.

Az időszak korrigált nettó kamatbevétele 3,1 milliárd forinttal haladta meg az előző negyedévet.