Csökkent a KBC bank nyeresége

Vágólapra másolva!
A belga KBC bank és biztosító csoport, a belga piacon bankként a második, biztosítóként a harmadik - Magyarországon a Kereskedelmi és Hitelbank csoport (K&H) tulajdonosa - csütörtökön 554 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 22 százalékkal kevesebbet a tavalyi utolsó negyedévi 708 milliónál, és 44 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 997 milliónál.
Vágólapra másolva!

Egyszeri tételek nélkül az adózott eredmény 26,6 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, 573 millió euróra, és 15 százalékkal kisebb volt a tavalyi utolsó negyedévinél.

A beszámolóban "korlátozottnak" nevezték a pénzügyi piacok kedvezőtlen hatását, és "változatlannak" az ügyfélhitelek kockázatát, de a negyedévet lerontották a sajátszámlás ügyletek és a vagyonkezelés, a gyenge értékpapírpiacok miatt.

A növekedés továbbra is csoportátlagnál erősebb volt Közép- és Kelet-Európában. A közép- és kelet-európai üzletág egyszeri tételek nélkül 3 százalékkal 154 millió euróra növelte adózott eredményét az egy évvel korábbi 150 millióhoz képest, habár a jó tavalyi utolsó negyedhez képest itt is lemaradás volt: az eredmény 11 százalékkal kevesebb a tavalyi negyedik negyedévi 174 milliónál.

A bank közép- és kelet-európai érdekeltségei között van a magyar K&H Bank és a K&H élet- és általános biztosító, Csehországban és Szlovákiában a CSOB bank, illetve a cseh CSOB Pojist'ovna és a szlovák CSOB Poist'ovna biztosító, Lengyelországban a Kredyt Bank és a WARTA biztosító és Szlovéniában a Nova Ljubljanska Banka és életbiztosítója. Tavaly a portfólió a bolgár DZI biztosítóval, a román Romstal Leasinggel, a szerbiai "A Banka" pénzintézettel és az orosz Absolut Bankkal bővült tovább, összesen 1,7 milliárd eurós befektetéssel. Idén márciusban a KBC 350 millió euróért megvette a szlovák Istrobankát.