A Rába 60 milliárdos árbevételt vár

Vágólapra másolva!
A Rába csoport konszolidáltan 2008-ban 60 milliárd forintot meghaladó árbevételt és ötmilliárd forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereséget (EBITDA) tervez - jelentette be Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója a társaságcsoport első negyedévi eredményeit magyarázó befektetői találkozón csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy az első negyedévi 1,36 milliárd forint EBITDA értéket nem lehet néggyel megszorozni, mert romlik az üzleti környezet az alapanyag- és az energiaárak emelkedésével, valamint a harmadik és a negyedik negyedévben szokásos leállásokkal is számol a menedzsment.

Pintér István kérdésre válaszolva hozzátette: egyszeri tételekkel nem számoltak az ötmilliárd forint EBITDA-ban. Az elmúlt évben, 2007-ben a Rába csoport a nemzetközi számviteli szabályok szerint konszolidáltan 58,22 milliárd forint nettó árbevételt és közel négymilliárd forint EBITDA-t könyvelt el. Az idei terv készítésénél 180 forintos dollár- és 255 forintos euró árfolyammal számolt a menedzsment.

A devizaárfolyamok változása lényegesen befolyásolja a társaságcsoport gazdálkodását a jelentős export miatt. Az első negyedévi 16,85 milliárd forint árbevétel több mint 65 százaléka az exportból származott.

Az első negyedévi adatokat elemezve Pintér István elmondta, hogy az infláció nyomást gyakorol a bérekre, ami csökkenti a társaság versenyképességét. A dollár gyengülése nem kedvez a dinamikusan növekvő amerikai kivitelnek, de ez ellen a társaság a vevőkkel kötött megállapodásokkal és fedezeti ügyletekkel védekezik. Az idei évre gyakorlatilag a teljes dollár, illetve euró kitettségét lefedezte a társaság - mondta az elnök-vezérigazgató.

Az indiai és a kínai kereslet miatt növekvő alapanyagárak és az inflációs bérnyomás a hatékonyság további növelését teszi szükségessé. Az első negyedévben 2007 első három hónapjához képest 36,7 százalékkal nőtt az egy főre jutó bevétel. A hatékonyság javulása 602 millió forint relatív megtakarítást eredményezett.

A Rába csoport jelentős ingatlanállománnyal rendelkezik. A múlt év végén, ez év elején befejezték a termelés egy ingatlanra való koncentrálását. A 300 millió forinton nyilvántartott, de piaci értéken 9-10 milliárd forint értékű győri belvárosi ingatlan hasznosítását tervezik. A többi feleslegessé vált ingatlanokat pedig értékesítik, de erre nincs kényszer - hangsúlyozta Pintér István. A társaságcsoport nettó hitelállománya a 2002 előtti szinten, 10 milliárd forint alatt maradt, így az eladósodottsági mutató kedvezőbb a versenytársakénál - tette hozzá.