Raiffeisen: csalódást keltő rekord

Vágólapra másolva!
Az osztrák Raiffeisen International (RI) bank 32 százalékkal növelte az első negyedévben adózott eredményét, főként a lakossági kölcsönzés nagy bővülésének köszönhetően a volt szovjetköztársaságokban és Dél-Európában. A Raiffeisen Zentralbank kelet-és közép-európai tevékenységét intéző RI eredménye negyedéves rekord volt, mivel ebben a térségben nincs "nem elsőrendű válság" a pénzügy piacokon. A rekord eredmény azonban elmaradt az elemzők várakozásától.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Európában tevékenykedő harmadik legnagyobb bankcsoport adózott eredménye 254,4 millió euró volt, 32 százalékkal több a tavalyi első negyedévi 192,6 milliónál, de a szakértők 262 milliót vártak most. Herbert Stepic, az RI vezetője hangsúlyozta, hogy a nemzetközi pénzpiaci válság csak korlátozott hatást gyakorolt a bankra.

A Raiffeisen fő bevételi forrása, a nettó kamatbevétel - a kamatkülönbözet - 41 százalékkal 711,12 millió euróra növekedett. A volt szovjetköztársaságokban 49 százalékkal emelkedett a nettó kamatbevétel, főleg Oroszországban, ahol magas a kamatrés. Egyötödével 330,8 millió euróra növekedtek a jutalékokból származó bevételek. Mind a kamatból, mind a jutalékokból eredő bevételek a várakozások alatt maradtak.

A sajátszámlás ügyletekből a nettó bevétel, a gyenge értékpapírpiacok miatt, csak 6 százalékkal nőtt, 37,5 millió euróra az egy évvel korábbi 35,6 millióhoz képest, és főleg nagyot javult a tavalyi utolsó negyedévi 7,1 millió euróhoz képest. Az elemzők csak 27 millió euróra számítottak most.

Ugyanakkor a rossz hitelek fedezésére képzett veszteségfedezeti tartalék 93,0 milliót eurót tett ki, szemben az elemzői jóslatokban szereplő 114 millió euróval. Ezt az adatot élénk figyelemmel kísérik a bankszakmában a hitelek minőségének romlásával összefüggésben.

A Raiffeisen negyedévi eredményének közzétételével egyidejűleg megerősítette, hogy célja az év egészében 1 milliárd eurós adózott eredmény elérése. Tavaly a Raiffeisen International 41,7 százalékkal 841 millió euróra növelte adózott eredményét a 2006-os 594 millióról.

A nettó kamatbevétel szintén 41,7 százalékkal 2,062 milliárd euróra, a nettó jutalékbevétel 33,9 százalékkal 1,25 milliárd euróra nőtt. A sajátszámlás ügyletek nettó bevétele 26,8 százalékkal 128 millió euróra csökkent.