Felére esett az UniCredit profitja

Vágólapra másolva!
Az euróövezet legnagyobb piaci tőkeértékű, Európa második számú bankja, világszinten a kilencedik, az olasz UniCredit Group, csütörtökön 1,007 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, 51 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 2,055 milliárdnál.
Vágólapra másolva!

Korábban hangsúlyozták, hogy a csoport közvetlen kitettsége igen csekély a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre alapozott, származékos értékpapírok kockázatának - ilyen okból tavaly mindössze 164 millió eurót kellett leírni -, de most az első negyedévben már 642 millió eurónyi további leírás vált szükségessé. Ehhez járult a "nem elsőrendű válság" okozta általános tőkepiaci turbulencia, a napi finanszírozás - gyakorlatilag a bankközi piaci ügyletek - megdrágulása és a tőkepiaci lejtmenet, gyengítve a sajátszámlás tevékenységet.

A tőkepiaci-befektetési banki tevékenység súlyos rosszabbodását nem ellensúlyozta, hogy a kereskedelmibank-tevékenység adózott eredménye 15 százalékkal javult. Az üzemi eredmény 36,5 százalékkal 2,311 milliárd euróra fogyatkozott 2,638 milliárdhoz képest.

A bevétel 16,5 százalékkal 6,449 milliárd euróra apadt 7,726 milliárdhoz képest. A nettó kamatbevétel - a kamatkülönbözet - 12 százalékkal 4,538 milliárd euróra nőtt, a jutalékbevétel 9,3 százalékkal 2,46 milliárd euróra csökkent, a nem kamatjellegű nettó bevételek, köztük a sajátszámlás ügyletekkel, 48 százalékkal 1,911 milliárd euróra zuhant, a "nem elsőrendű válság" okozta tőkepiaci viszontagságok miatt.

A csoport közé- és kelet európai eredményét szemlátomást nem érintették a tőkepiaci problémák: az UniCredit csoport térségi adó előtti eredménye, 420 millió euró, 36,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az üzemi eredmény 36,4 százalékkal 506 millió euróra nőtt, a teljes bevétel 36,2 százalékkal 1,019 milliárd euróra emelkedett.

Ezen belül a Közép- és Kelet-Európa túlnyomó részét kezelő, osztrák BA-CA részleg adózott eredménye azonban, a térségen kívüli tevékenység miatt, 23,2 százalékkal 410 millió euróra, az üzemi eredménye 21,6 százalékkal 603 millió euróra csökken, 4,6 százalékkal 1,543 milliárd euróra fogyatkozott eredményből. A nettó kamatbevétel 26,4 százalékkal gyarapodott, ám a nem kamatjellegű nettó bevétel 42,5 százalékkal 418 millió euróra csökkent.

Az euróövezet legnagyobb piaci tőkeértékű, Európa második számú bankja tavaly lett az olasz UniCredit Group azzal, hogy májusban megszerezte a szintén olasz Capitalia bankot, 21,83 milliárd eurós ügyletben. A Capitalia Olaszországban üzletméretre a harmadik számú bank volt. Az UniCredit előzőleg a nagyságra negyedik európai bankcsoport volt.

Az UniCredit szédületes növekedése két éve kezdődött, amikor felvásárolta a német HVB csoportot, és annak Bank Austria Creditanstalt vezette közép- és kelet-európai ágazatával együtt a legnagyobbá vált ebben a térségben, és a negyedik helyre került Európában. Az UniCredit-Capitalia együttesnél csak a brit HSBC maradt értékesebb Európában.

A legnagyobb olasz banknak, az UniCredito Italianának igen jót tett a német HVB - a második számú német kereskedelmi bank - 2006-os bekebelezése annak kelet-európai felelősével, a Bank Austria Creditanstalttal (BA-CA) együtt. A BA-CA tulajdona tavaly közvetlenül az UniCredithez került a HVB-től, ugyanakkor a BA-CA-hoz helyezték át az UniCredit Group összes bankrészesedését Közép- és Kelet-Európában, a lengyel piac kivételével.

Tavaly az UniCredit Group 7,346 milliárd eurós adózott eredményt ért el. Ez ugyan csak 1,7 százalékkal több a 2006-os 7,222 milliárdnál, azonban egyszeri tételek - a felvásárlások és részesedés-eladások, valamint a német és az olasz adóváltozások hatása - nélkül 10,4 százalékkal nőtt a profit.

Az üzemi eredmény 11,4 százalékkal 13,346 milliárd euróra gyarapodott 11,976 milliárdról. Az ütem elmaradt a 2006-os, 27,8 százalékos növekedési ütemtől, de igen erős ahhoz képest, hogy a sajátszámlás ügyletek bevétele 41,6 százalékkal 1,28 milliárd euróra csökkent már tavaly, a "nem elsőrendű válság" tőkepiaci következményei miatt. A nettó kamatbevétel 9,6 százalékkal 17,119 milliárd euróra nőtt, a nettó jutalékbevétel 6,2 százalékkal 10,694 milliárd euróra nőtt. A teljes bevétel 5,1 százalékkal 29,665 milliárd euróra emelkedett 28,225 milliárdról.

Az Európában 23 piacon tevékenykedő csoport tavaly Ukrajnában az Ukrsotsbank megvételével erősítette helyzetét, és megjelent Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban is. A csoport teljes nettó ügyfélkölcsönei 30,1 százalékkal 574,2 milliárd euróra nőttek, ezen belül Közép- és Kelet-Európában 28 százalékkal gyarapodtak.

Az UniCredit csoport Közép- és Kelet-Európát kezelő, osztrák BA-CA részlegének adó előtti eredménye tavaly 2,7 milliárd euróra csökkent a 2006-os 3,3 milliárd euróról, de a kettő nem hasonlítható össze közvetlenül, mert a 2006-os eredményt nem ismétlődő egyszeri tételek növelték: a BA-CA több részlegét áthelyezték az UniCredit más részlegeihez, közte a lengyel Bank BPH-t. A horvát Splitska Bankát versenyfelügyeleti okból el kellett adni, és a BA-CA megvált a Pioneer Austria magyar és horvát befektetési részlegétől is. Egyszeri tételek nélkül az adó előtti eredmény 2006-ban 21 százalékkal, tavaly már 96,4 százalékkal gyarapodott. Tavaly a 3,1 milliárd eurós üzemi eredménye újabb rekord volt.