Apró kedvezmények a kisvállalatoknak

Vágólapra másolva!
Az Állami Autópályakezelő Zrt.-t és az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által összeállított ingatlan portfoliót kívánja a kormány az Új Tulajdonosi Program (ÚTP) keretében tőzsdére vinni 2008 végén, a jövő év elején, s a kisbefektetők - mai számítások alapján - 250 ezer forint összegig vehetnek majd igénybe kedvezményeket - mondta Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatatón.
Vágólapra másolva!

A kormány döntése értelmében - a mai számítások alapján - 250 ezer forintos határig vehetnek igénybe kedvezményeket a kisbefektetők - jelezte Veres János. Ennek része mentesség az árfolyamadó nyereség alól öt éves részvénybirtoklás esetén, a részvények árfolyamának tíz százalékos befizetése mellett három éves, kamatmentes részletfizetési kedvezmény, ebben az esetben erre kell fordítani a kifizetésre kerülő osztalékot - tette hozzá. A kisbefektetők természetesen 250 ezer forintnál nagyobb összegben is vásárolhatnak részvényeket az ÚTP keretében, de már kedvezmények nélkül.

Az állam visszavásárlási garanciát vállal 1,5 éven belül, mégpedig a kibocsátási árfolyamon - magyarázta Veres János. Az intézményi befektetők részvényvásárláskor kedvezményben nem részesülnek.

Az ÚTP keretében kiválasztott és tőzsdére kerülő, közép és hosszú távon jó befektetésnek számító társaságok közel száz százalékig állami tulajdonban lévők - jelezte a pénzügyminiszter. Az értékesítés első szakaszában az Állami Autópályakezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által összeállított ingatlan portfolióból létrehozandó társaság jelenhet meg a tőzsdén az ÚTP keretében.

A tőzsdén keresztül értékesítésre felajánlandó hányad - az intézményi befektetőket is figyelembe véve - várhatóan nem haladja meg az 50 százalékot - felelte újságírói kérdésre Veres János.

Az értékesítés második szakaszában kerülhetnek be a programba a regionális vízművek, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta Zrt., illetve a Magyar Villamos Művek Zrt. - sorolta a kiválasztandó társaságokat a pénzügyminiszter.

A kormány tájékoztatást kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől az MVM trösztellenes szabályoknak megfelelő átstrukturálásáról, amely azt tartalmazza, hogy a Mavir és a hálózat leválik az MVM-ről, miközben a termelés és a kereskedelem továbbra is az MVM keretében marad, így két önálló társaság jön majd létre - mondta Veres János.

"A vagyontanács döntést hozott, amelynek alapján az MVM Zrt. pénteki közgyűlésén Lengyel Gyulát, az igazgatóság eddigi tagját javasolja az igazgatóság új elnökének és az eddigi vezérigazgató-helyettest, Mártha Imrét javasolja vezérigazgatónak" - közölte a pénzügyminiszter.

Magyarország 2009-re teljesítheti a GDP arányos államháztartási hiányra vonatkozó 3 százalékos maastrichti feltételt, s ezután léphet be az euró előszobájának számító ERM-II rendszerbe - felelte egy, a jövő évi szlovákiai euró bevezetés kapcsán feltett újságírói kérdésre a pénzügyminiszter, aki ezen a tájékoztatón is rögzítette, hogy 2009-ben több száz milliárd forint összegű adócsökkentési programra nem lát lehetőséget.