Újabb rekordon az olajárak

Vágólapra másolva!
Újabb rekordot, 122,73 dollárt ért el a nyersolaj hordónkénti ára kedden a New York-i árutőzsdén (NYMEX), nem utolsó sorban egy 200 dolláros előrejelzés lélektani hatására. A legközelebbi, júniusi határidőre az amerikai könnyűolaj referenciafajta végül 121,84 dolláron fejezte be a hivatalos kereskedést, 1,87 dollárral drágábban, mint hétfőn.
Vágólapra másolva!

Londonban az északi-tengeri Brent könnyűolaj júniusi szállításra 120,99 dolláros új rekordot ért el napközben, záráskor 120,31 dollár volt, 2,32 dollárral drágább az előző zárónál. Elemzők szerint a keddi vásárlásokat főleg a Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató új előrejelzése ösztönözte, a cég szerint a kőolaj ára két éven belül 150-200 dollára szökhet fel.

A megnövekedett keddi forgalomban ugyanakkor vélhetően szerepet játszottak a gyenge dollár, valamint a csökkenő mexikói és orosz kitermelés miatt aggodalmak is. Oroszország olajtermelése áprilisban 39,78 millió tonna volt, 0,4 százalékkal kevesebb, mint márciusban, és 1 százalékkal kevesebb, mint tavaly áprilisban.

A Transneft hálózatán azonban áprilisban 6,6 százalékkal nőtt az orosz kőolaj exportja, 16,416 millió tonnára, ez 5,6 százalékkal kevesebb volt a tavaly áprilisinál. Az orosz export éves csökkenésének több mint feléért kárpótolt a Transneft vezetékhálózatán Közép-Ázsiából továbbított többletkőolaj. Az jelenleg nem érdekli a spekulánsokat, hogy jelenleg a fogyasztás is csökken: az OPEC-tag Irán kedden éppen a kereslethiánnyal indokolta, hogy exportja április eleje óta vagy napi 200 ezer hordóval csökkent.

Az amerikai energiaügyi minisztérium is megnövelte az olaj és a benzin árára vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor közölte, hogy a magas árak nyomán a vártnál nagyobb mértékben fog csökkenni a kereslet. A tárca szerint az olaj átlagára idén 110 dollár lesz; ez 9 dollárral magasabb érték az egy hónappal ezelőtti becslésnél. A 95-ös ólommentes benzin idei csúcsa, júniusban, átlagosan 3,73 dollárnak ígérkezik gallononként (jelenlegi árfolyamon 160 forint/liter) az amerikai benzinkutaknál, a minisztérium szerint, de ezt a becslést hamarosan bizonyára felülvizsgálják.

Az olaj hordónkénti ára egy év alatt csaknem megkétszereződött, tavaly májusban 62 dollár volt. A Goldman Sachs szerint ez annak a jele, hogy a világ egy nagy olajdrágulási periódus kellős közepén van. A pénzügyi csoport ugyanakkor azt jósolja, hogy az árak miatt a kereslet erősen csökkeni fog. Nem minden elemző osztja a Goldman Sachs ijesztő becslését. Tim Evans, a Citigroup bankcsoport szakértője például derűlátó: úgy véli, hogy az olajár akár 40 dollárra is lezuhanhat, mert a kínálat szerinte "kényelmes".