Lenyelte a dollár a Delhaize profitját

Vágólapra másolva!
A Magyarországon is érdekelt belga Delhaize szupermarket-hálózat szerdán 101,8 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről a folytatódó tevékenységekből, 8,6 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévinél. Az elemzők átlagosan 107 millió euróra számítottak.
Vágólapra másolva!

Az üzemi eredmény 10,4 százalékkal 205,7 millió euróra fogyatkozott - az elemzők 218 milliót vártak -, a bevétel 4,5 százalékkal 4,499 milliárd euróra csökkent.

A visszaesés a gyenge európai fogyasztói bizalommal és a dollár leértékelődésével magyarázható, pedig az Egyesült Államokban jól alakult a kereslet. Változatlan árfolyamon az adózott eredmény 0,5 százalékkal, a bevétel 4,9 százalékkal nőtt volna. Az árérvényesítés nehézségét jelzi azonban, hogy az üzemi eredmény változatlan valutaárfolyamokon is csökkent volna, 0,4 százalékkal.

Idén 4-5,5 százalékos bevétel-növekedést várnak a cégnél változatlan árfolyamon számolva, a folytatódó tevékenységekből pedig 25-30 százalékos növekedést az adózott eredményben.

A Delhaize a forgalmának háromnegyedét az Egyesült Államokban bonyolítja.

Magyarországon a Delhaize érdekeltségi körébe tarozik a Cora, a Match, a Smatch, az Alfa és a Profi üzlethálózat.

Tavaly a Delhaize 400,8 millió eurós adózott eredményt ért el a folytatódó tevékenységekből, 5,8 százalékkal kevesebbet a 2006-osnál.

Az üzemi eredmény 1 százalékkal 937,2 millió euróra, a bevétel 1,4 százalékkal 18,957 milliárd euróra csökkent.

A visszaesést tavaly is a gyenge európai fogyasztási kedv és a dollár leértékelődése okozta, miközben az Egyesült Államokban még jól alakult a kereslet. Változatlan árfolyamon az adózott eredmény 0,1 százalékkal, a bevétel 4,9 százalékkal nőtt volna.