Erősödéssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 81,86 pontos emelkedéssel 23 177,54 ponton nyitott szerdán, ami a keddi záró értékéhez képest 0,35 százalékkal erősödés.
Vágólapra másolva!

A szakma képviselői szerint mérsékelten erősödhetnek a részvények szerdán a Budapesti Értéktőzsdén.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír elemzője szerint kisebb-nagyobb ingadozással, de folytatódhat az előző napok erősödése a magyar piacon, amennyiben a globális tőkepiaci hangulat is kedvező marad.

A keddi kereskedés nyertesei a gyógyszergyártók voltak, de ezúttal ezt a szerepet az OTP veheti át - mondta az elemző. Az OTP részvénye ugyanis a régiós bankpapírokhoz képest lemaradásban van az elmúlt időszak emelkedését illetően. A gyógyszergyártók esetében pedig a befektetők valószínűleg megvárják a negyedéves eredményeket - fejtette ki.

Az Egis várhatóan szerdán piaczárás után teszi közzé a gyorsjelentését.

Nyugat-Európa: emelkedés, de visszafogottan

Szerda reggel a nyugat-európai részvénypiacok lendületesen kezdtek, de az első óra végére elfogyott a lelkesedés a legmegbízhatóbb részvények iránt. A szélesebb piacok azonban még jól teljesítenek. A vállalati eredmények többnyire lehangolók voltak szerdán: az Aegon biztosító 3 százalékkal, az Axa biztosító 2 százalékkal, a Total olajtársaság 1,1 százalékkal olcsóbbodott.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója az első óra vége felé szinte változatlan volt a keddi záróhoz képest, 1351,24 pontnál, 10,31 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Kedden 0,5 százalékot vesztett, hétfőn 0,3 százalékot vesztett, a múlt héten 2,6 százalékot nyert, harmadik hete emelkedett. Áprilisban 6 százalékot nyert, ez majdnem öt éve a legnagyobb egyhavi előretörés. Előtte márciusban ötödik hónapja esett, az első negyedévben 16 százalékot vesztett, a legnagyobb negyedévi veszteségét szenvedte el 2002 harmadik negyede óta. Tavaly 1,56 százalékot nyert, ezzel 2007 volt a leggyengébb éve 2002 óta, pedig tavaly júliusban hat és fél évi csúcson volt. Azóta több mint 20 százalékkal gyengült..

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 28 pontos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 23,3 pontos, azaz 0,37 százalékos nyereségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 34 pontos nyereséggel indult, egy óra múlva 35,88 pontos, azaz 0,51 százalékos nyereségben volt.

Párizsban a CAC-40 több mint 23 pontos nyereséggel nyitott, egy óra múlva 8,80 pontos, azaz 0,17 százalékos nyereségnél járt.