A várt szerint nőtt az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
Az államháztartás áprilisban - önkormányzatok nélkül - 14,3 milliárd forint hiánnyal zárt, szinte megegyezően a szaktárca 13 milliárdos prognózisával - közölte a Pénzügyminisztérium szerdán.
Vágólapra másolva!

Az idei első négyhavi hiány 522,4 milliárd forint lett, ami - a márciusival megegyezően - a GDP 1,9 százaléka. Az első négy hónapra a tárca prognózisa 521 milliárd forint volt.

A márciusi pénzforgalmi deficit 325,9 milliárd forint volt.

Az első félévben 803,3 milliárd forint hiányra számít a Pénzügyminisztérium, ami a GDP 2,9 százaléka.

Az év egészére a szaktárca hiány-előrejelzése 1098 milliárd forint, a GDP 4 százaléka.

Tavaly ilyenkor aggasztóbb volt a helyzet

Tavaly áprilisban az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül - 17,1 milliárd forint többlettel zárt. A múlt év első négy hónapjában az államháztartás mérlege 745,4 milliárd forint hiányt mutatott, ami a GDP 2,9 százalékával volt egyenlő.

Az idén áprilisban a központi költségvetés és a tb alapok hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok többlettel zártak.

Legnagyobb a TB alapok hiánya

Az államháztartáson belül a központi költségvetés hiánya 3,7 milliárd forint, a TB alapok deficitje 21 milliárd forint volt. Az elkülönített állami pénzalapoknál 10,4 milliárd forintos szufficit alakult ki.

A központi költségvetés első négy havi hiánya 551,6 milliárd forint volt, az éves prognózis 50,7 százaléka. Egy évvel korábban a központi költségvetés 782,1 milliárd forint hiánnyal zárt.

A tb alapok mérlege április végére 26,2 milliárd forint hiányt mutatott, szemben az egy évvel korábbi 16,7 milliárd forintos deficittel.

Az elkülönített állami pénzalapok 55,4 milliárd forintos többlettel zárták az első négy hónapot, a szufficit egy évvel korábban 53,3 milliárd forint volt.