Nem támogatható az Ibiden

Vágólapra másolva!
Megtiltotta Brüsszel az Ibiden Hungary Kft. részére szánt 9,56 millió eurós regionális beruházási támogatás folyósítását - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja szerint a magyar kormány által megítélt támogatás nem felel meg az EU regionális támogatásokra vonatkozó követelményeinek, ugyanis az autóipari alkatrészgyártó társaság piaci részesedése meghaladja a szubvencióknál mérvadó 25 százalékos küszöböt.

Az 1500 fős Ibiden Hungary Gyártó Kft. 2005 óta gyárt Dunavarsányban dízelmotorok részecskeszűrőjéhez használt kerámiaszűrőket. A Dunavarsány Ipari Parkba elsőként betelepült japán autóipari cég, az Ibiden magyar leányvállalata százmillió eurós befektetéssel 26 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban kezdte a termelést. Azóta felépült a második gyárépület, a közelmúltban pedig megkezdték a műszaki fejlesztési központ építését is.

A cég a regionális támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak megfelelően korábban már részesült 29,73 millió euró közvetlen támogatásban, valamint társaságiadó-kedvezményt is biztosított számára a magyar kormány. A most kiadott brüszszeli határozat egy ezeket kiegészítő 9,56 millió eurós támogatásról szól; ennek folyósítása még nem kezdődött meg - írja a Világgazdaság.