Külföldiektől óvják gazdaságukat Putyinék

Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt Vlagyimir Putyin aláírta a külföldi befektetéseket szabályozó törvényt. Ezzel a Putyin-éra egyik fő célja valósult meg: a stratégiai ágazatok, mint az olaj- és gázipar, visszakerültek állami felügyelet alá a kilencvenes évek eladási hullámát követően - írja a www.reuters.com internetes oldal.
Vágólapra másolva!

A törvényt még Dimitrij Medvegyev szerdai beiktatása előtt hatályba és érvénybe helyezik, így az új orosz elnök biztosan állami cégek által uralt gazdaságot örököl.

A nagy állami vállalatoknak, mint például a Gazprom (melynek első embere Medvegyev volt) a fontos eszközöket a külföldi befektetők kárára biztosítja az orosz állam, tudomást nem véve a versenypiaci szabályokat emlegető nyugati kritikákról. Politikai elemzők üdvözölték a szabályzat megszületését, szerintük ugyanis a törvény csökkenti a biztosítja a befektetések környezetét egy olyan államban, ahol az éretlen törvényhozás eddig politikai kockázatokat indukált. A befektetők azonban azért panaszkodnak, mert a törvény az orosz gazdaság több mint felének elérhetőségét korlátozza.

A törvény 42 szektort sorol fel, melyekben tilos külföldinek szerepet vállalni, beleértve a nukleáris energiát, a stratégiai fontosságú természetes ásványkincsek kiaknázását, a természetes monopóliumokat, az űr-, a repülő-, és a védelmi tevékenységekhez köthető iparágakat.

A Dumában a törvényt április 2-án elsöprő többséggel szavazták meg, és két héttel később a felsőházi szavazás során is megerősítették.