Romániában lobbizik a GdF a Nabuccóért

Vágólapra másolva!
A részben állami tulajdonú Gaz de France (GdF) francia energiavállalat továbbra is csatlakozni szeretne a Nabucco-konzorciumhoz, ezt a cég elnök-vezérigazgatója, Jean-Francois Cirelli maga többször hangoztatta Bukarestben, ahol a hét végén a román elnök, a kormányfő és a gazdasági miniszter támogatását kérte terve megvalósításához.
Vágólapra másolva!

Nem gazdasági, hanem politikai okból zártak ki minket a vállalkozásból - hangoztatta romániai körútján a GdF elnöke a Le Figaro című francia napilap hétfői beszámolója szerint. Jean-Francois Cirelli szerint a német RWE csatlakozása növelte a Nabucco-terv megvalósításának esélyét, és a GdF sem szeretne kimaradni. Nem kíván viszont részt venni a GdF a Déli Áramlat gázvezeték építésében, amelyen a tervek szerint 2013-ban indul meg a szállítás Oroszországból Olaszország, illetve Közép-Európa felé.

A Nabucco tervezése azóta kapott új lendületet, hogy február elején a német RWE energiavállalat hatodik tagként csatlakozott a tervező-kivitelező konzorciumhoz, amelyet addig a török BOTAS, a Bulgargaz, a román Transgaz, a Mol és az osztrák OMV Gas International alkotott. A konzorcium bővítését hosszas huzavona előzte meg, mert Törökország politikai okból ellenezte a korábbi jelölt, a Gaz de France csatlakozását a csoporthoz, így büntetve Franciaországot, amiért az törvényben tényként ismerte el az 1915-ös örmény népirtást. A török álláspont szerint harcok voltak, de népirtással Törökország nem vádolható.

A Nabucco megépítéséhez számos országgal kell megállapodni, mert a jelenleg közel 5 milliárd eurós költséggel az első fázisban 30 milliárd köbméteres kapacitásúra tervezett, 3300 kilométeres vezeték - amely Közép-Ázsiából szállítana földgázt Európába 2012-től vagy 2013-tól Oroszországot elkerülve - Törökország keleti határától Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át halad majd az alsó-ausztriai, baumgarteni elosztóközpontig.