Erősödéssel kezdte a hetet a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 232,80 pontos emelkedéssel, 22 815,07 ponton nyitott hétfőn, tehát a legutóbbi, szerdai záró értékéhez képest 1,03 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

A hétfői tőzsdenapra vonatkozóan eltérő várakozásokat fogalmaztak meg az MTI által megkérdezett elemzők.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint a négynapos hétvége után "puhatolózással" indulhat a kereskedés a BÉT-en. A nyugat-európai börzéken várható negatív kezdés nyomán az árcsökkenésnek van nagyobb valószínűsége a magyar piacon is.

A londoni és a tokiói tőzsde is zárva tart hétfőn, így délután az amerikai piac indulása szabhat majd irányt a kereskedésnek - vélekedett Illés László.

Dobár Péter, a CIB Bank elemzője ezzel szemben úgy véli, hogy a magyar piacon emelkedés alakulhat ki annak nyomán, hogy az amerikai börzén a múlt hét két utolsó napján jelentős erősödés volt. Különösen a bankpapírok teljesítettek jól, ami jót tehet az OTP-nek.

USA, Nyugat-Európa: gyenge kezdés

Hétfőn veszteséggel nyitott a Wall Street: a New York-i tőzsde ipari átlagindexe indulás után 30 pontot esett, tíz perccel később már 57 pont (0,4 százalék feletti) veszteséget mutatott. A Nasdaq piac fő mutatója is esett induláskor 3 ponttal, de néhány perc után ez a veszteség egyetlen pontra olvadt, majd tíz perc elteltével 4 pontra nőtt.

Hétfőn gyengüléssel indítottak a nyugat-európai részvénypiacok is.

A befektetőket részben az befolyásolta, hogy Warren Buffett amerikai milliárdos szerint az amerikai gazdaság már recesszióban van. A kereskedés kezdetén a bizonytalanság is észrevehető, miután zárva volt a tokiói értéktőzsde és nem nyitott ki a londoni börze.

Az EADS 3 százalékos gyengülése a legnagyobb a párizsi értéktőzsdén, amit az a német lapértesülés váltott ki, hogy az Airbus-t gyártó cég nem tudja értékesíteni több ingatlanát, amire nyereségének a növelése céljából lenne szükség, miközben késedelmet szenvedhet több A380-as repülőgépének a leszállítása.

Hétfőn zárva van a londoni értéktőzsde.

Röviddel 9:30 előtt a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 0,28 százalékos veszteséggel 7024 ponton állt. A párizsi ACA40 mutató 0,21 százalékkal 5054,11 pontra gyengült.