A lebomló zacskó sem megoldás

Vágólapra másolva!
A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (Csaosz) véleménye szerint a lebomló műanyag zacskó csak akkor lehet előnyös, ha az ilyen típusú táskák, zacskók szétdobálva kerülnek a környezetbe, ahol néhány hónap alatt szétmállanak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A zacskók szétdobálása azonban nem lehet követendő magatartásminta és a környezeti állapot javítását szolgáló törvényjavaslat alapja - véli a Csaosz szakmai állásfoglalása. Oláh Lajos, szocialista képviselő, a zöldtárca leendő államtitkára még április elején beadott egy törvényjavaslatot, ami gyakorlatilag teljesen megszüntetné a nem környezetbarát reklámtáskák és műanyag zacskók forgalomba kerülését. Az indoklás szerint a cél az, hogy teljes egészében lebomló szatyrokat alkalmazzanak a kereskedők; ha ezt nem teszik meg, akkor bírságra számíthatnak, amelyet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szabhat ki ellenőrzése során.

A Csaosz szerint függetlenül attól, hogy ez a javaslat - diszkriminatív jellege miatt - ellentétes az érvényben lévő uniós szabályozással, szakmailag is megalapozatlan és hátrányos környezeti következményekkel járna. Amennyiben ugyanis a lebomló reklámtáskát lerakják vagy energetikai céllal hasznosítják, környezeti hatása semmiben sem tér el a nem lebomló műanyagétól - közli a szervezet. Emellett problémásnak tartják a lebomló műanyagok és a szelektív gyűjtés viszonyát is.

A törvényjavaslat alapján ráadásul az az ésszerűtlen és diszkriminatív helyzet állna elő, hogy amennyiben például a péksüteményeket, zöldség-, gyümölcsféléket az előállító csomagolja műanyag zacskóba, az nem jár hátrányos következményekkel, ugyanakkor a kiskereskedelemben ugyanezen termékek ugyanilyen csomagolása jelentős bírsággal járna anélkül, hogy érzékelhető környezeti előny jelentkezne - írja a Napi Gazdaság.