Csökkent a Siemens profitja

Vágólapra másolva!
A német Siemens gépipari csoport szerdán 6,887 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az üzleti éve márciussal zárult első feléről, több mint háromszor többet az egy évvel korábbi 2,047 milliárdnál, de az első üzleti félév furcsán alakult: az első negyedévben több mint nyolcszorosára nőtt a profit, a másodikban viszont meredeken csökkent.
Vágólapra másolva!

A márciussal zárult második üzleti negyedévben a Siemens 412 millió eurós adózott eredményt ért el, 67 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 1,259 milliárdnál. Az elemzők 451 milliót vártak most.

A nagy visszaesést az okozta, hogy a megrendelők késleltettek számos nagy beruházást, és a Siemens maga pedig megvált néhány tevékenységétől, hogy hosszabb távon javíthassa versenyképességét. Tavaly eladták a VDO Automotive autóipari beszállító részleget a Continentalnak, az értékesítésből 5,4 milliárd eurós egyszeri tételt számoltak el az első üzleti negyedévre az adózott eredmény javára.

Az első üzleti félévben a Siemens bevétele, 47,613 milliárd euró, 10 százalékkal több volt az egy évvel korábbi 43,094 milliárdnál. A második üzleti negyedévben a bevétel 12 százalékkal 23,371 milliárd euróra gyarapodott az egy évvel azelőtti 20,85 milliárdhoz képest. Az új megrendelések azonban az egy évvel korábbi második üzleti negyedévhez képest csak 12 százalékkal gyarapodtak, 23,371 milliárd euróra.

A cégnél abban bíznak, hogy az egész üzleti évben a bevétel kétszer olyan gyorsan nő, mint a világgazdaság, üzemi szinten viszont nem változnak az eredmények az előző évhez képest.

A tavaly szeptemberrel zárult, előző üzleti évében a Siemens 4,038 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 21 százalékkal többet az előző 3,345 milliárdnál. A forgalma 12 százalékkal 83,916 milliárd euróra nőtt 74,944 milliárdról.

Sok a megrendelés, konszolidált az eredmény

A negyedéves bevételi adatok viszont pozitívak az alacsony éves számokhoz képest, hiszen az elmúlt év szezonális adatsorához képest 12 százalékkal 23,371 milliárd euróra nőttek.

Az egész éves várakozások azonban változatlanul alacsonyak, hiszen a cégnél számolnak az újrastruktúrálás okozta költségekkel is. Ilyen például az Enterprise Networks eladása. Ezen kívül a korrupciós botrány miatt pénzbüntetéssel is kalkulálnak a vállalatnál.

A legrosszabbul az energia üzletág teljesített, amely a tavalyi 330 millió eurós nyeresége után idén 221 milliós veszteséget könyvelt el, aminek az oka számos projekt csúszásában és a beszállítókkal kötött kedvező szerződések lejárásában keresendő.

Az elmúlt üzleti évben gépesítési részleg volt a legsikeresebb, itt 35 százalékos profitugrással 712 milliós nyereséget kasszírozott a Siemens köszönhetően a magas keresletnek - tudósít a www.marketwatch.com internetes oldal.