Emelkedtek a lakossági hitelkamatok

Vágólapra másolva!
Nőttek a háztartási szektor forintalapú fogyasztási és egyéb hiteleinek átlagos kamatlábai idén márciusban - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán. A közlemény szerint emelkedett a svájci frank alapú lakáscélú, valamint fogyasztási hitelek új szerződéses értéke is.A nem pénzügyi vállalatok éven túli forintbetéteinek és éven belüli lejáratra lekötött euróbetéteinek átlagkamatlába csökkent, míg a folyószámlahiteleken kívüli, legfeljebb egyéves kamatfixálású euróhitelek átlagkamatlába nőtt.Idén márciusban a monetáris bázis 153,6 milliárd forinttal 3076,2 milliárd forintra nőtt, miközben a monetáris bázis (M0) rövid bázisú évesített növekedési indexe 117,1 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint emelkedett a svájci frank alapú lakáscélú, valamint fogyasztási hitelek új szerződéses értéke is.

A nem pénzügyi vállalatok éven túli forintbetéteinek és éven belüli lejáratra lekötött euróbetéteinek átlagkamatlába csökkent, míg a folyószámlahiteleken kívüli, legfeljebb egyéves kamatfixálású euróhitelek átlagkamatlába nőtt.

Nőtt a monetáris bázis

A közlemény szerint a februárihoz képest mindhárom pénzmennyiség rövid bázisú évesített indexe csökkent. Az M1 pénzmennyiségé 7,1 százalékponttal 120,0 százalékra, az M2-é 0,1 százalékponttal 111,9 százalékra, az M3 indexe pedig 10,2 százalékponttal 119,5 százalékra csökkent.

Az M3 pénzmennyiség eredeti, szezonálisan nem igazított állománya 31,2 milliárd forinttal 14.687,5 milliárd forintra növekedett. Az M1, a monetáris pénzügyi intézményeken kívüli készpénz, továbbá a látra szóló és folyószámlabetétek részaránya 42,7 százalékról 43,7 százalékra nőtt, állománya 162,5 milliárd forinttal emelkedett.