A Phylaxia Pharma holding lett

Vágólapra másolva!
A Phylaxia Pharma igazgatósága hétfőn döntött a KEG Közép-Európai Gázterminál Zrt. megszerzéséről, az éves közgyűlés pedig megváltoztatta a társaság nevét Phylaxia 1912. Holding Nyrt.-re. A tőzsde honlapján olvasható tájékoztatás szerint a KEG 95 százalékának megvásárlása 2,046 milliárd forintba kerül, amit a Phylaxia új részvények kibocsátásával teljesít.
Vágólapra másolva!

A Phylaxia 75 798 179 darab, 25 forint névértékű részvényt bocsát ki 27 forintos árfolyamon. A tőkeemelés ellenértékét a KEG 95 százalékának apportjával teljesítik.

Agáztárolással és forgalmazással foglalkozó dunaalmási Közép-Európai Gázterminál (KEG) Zrt.-t angol és amerikai pénzügyi befektetők vásárolták meg, és duplájára emelték alaptőkéjét. Egy korábbi tőzsdei közleményből kiderül, hogy a Phylaxiában tulajdonos East West Technology LLP Phylaxia részvényeket apportált a KEG-be tőkeemelés formájában.

A Phylaxia a hétfői igazgatósági döntés értelmében az Euro Generál Kft.-nek a bábolnai gyógyszergyártó üzem kivitelezéséből származó követelését is megvásárolja, ennek értéke 22 millió forint, amit szintén új részvényekkel ellentételez. A Phylaxia így összesen 76.613.489 darab új részvényt bocsát ki. A döntés értelmében a társaság alaptőkéje 1,915 milliárd forinttal 6,306 milliárd forintra emelkedik.

Az alaptevékenységként állatgyógyászati termékek gyártásával foglalkozó Phylaxia április közepén döntött a Gazdasági Rádiót üzemeltető Műsor-Hang Műsorszolgáltató Kft. Kft. 73 százalékának megszerzéséről is, a mostanihoz hasonló konstrukcióban: tőkeemeléssel apport ellenében.

A társaság már korábban elhatározta a cégcsoport holdinggá szervezését. Ennek megfelelően az április 28-i éves közgyűlés a társaság nevét is megváltoztatta Phylaxia 1912. Holding Nyrt.-re.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot, hogy a Budapesti Értéktőzsdén kezdeményezze a jelenleg a "B" kategóriában forgó részvények átsorolását az "A" kategóriába. A közgyűlés elfogadta a menedzsment ösztönző részvényopciós programot is, amely a vezetők részvényszerzését meghatározott részvényárfolyam eléréséhez köti.

Az ötéves program első egyéves terminusában a vezetők akkor jogosultak a részvényekre, ha bármely egymást követő 10 tőzsdei kereskedési napon az árfolyam eléri az 50 forintot. A további terminusok célárfolyamai: 75, 100, 125 és 150 forint. A lehívási ár a célárfolyam fele. A részvényopciós program első üteme 2008. május 1. napjával indul és 2009. április 30. napjával zárul. A Phylaxia részvények legutóbbi tőzsdei záróára 24 forint volt.

A közgyűlésen jóváhagyott, magyar számviteli törvény alapján készült éves beszámoló szerint a Phylaxia Pharma 2007. évi mérleg szerinti vesztesége 284,4 millió forint volt, a konszolidált veszteség pedig 206,2 millió forintot tett ki.